Udruženja: Zašto razlike u novcu iz budžeta za medije

Četiri medijska i novinarska udruženja negodovala su danas zbog načina na koji Ministarstvo kulture i informisanja ima nameru da raspodeli novac iz budžzeta Srbije namenjen za sufinansiranje medija, odnosno sufinansiranje "proizvodnje medijskih sadržaja".

U zajedničkom saopštenju Asocijacija onlajn medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija navode da su, prema objavljenom konkursu, napravljene velike razlike u uslovima za prijavu, zavisno od tipa medija.

Konkursi su ciljano profilisani za televizije, radio, štampu, onlajn medije, više privatnih agencija, a udruženja kažu da je to diskriminacija, koju zakon zabranjuje. 

Ministarstvo kulture i informisanja 5. februara je, kažu, raspisalo odvojene konkurse po tipu medija, ali tako da se međusobno razlikuju i ukupni iznosi izdvojenog novca.

"Dok je minimalni iznos za TV sadržaje 500.000, a maksimalni pet miliona dinara, kod internet portala ti iznosi su 300.000 odnosno milion dinara", navode ta udruženja.

Podsećaju da je Ministarstvo odbilo da odgovori na njihov zahtev da obrazlože takav poristup, a u dopisu koji su 19. februara uputili kabinetu ministra, te traže da reaguje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica je u međuvremenu reagovala i navela da je već tim povodom primila pritužbu portala "Južne vesti", da je postupak u toiku i da se tek nakon sprovedenog postupka može utvrditi da li ima povreda Zakona.

Poverenica istovremeno podseća udruženja na značaj medija u promovisanju tolerancije i unapređenju ravnopravnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar