"Srbija dobar primer restitucije žrtvama Holokausta"

Implementacija novog Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta značajna je za Izrael, pre svega zbog utičaja tog zakona na poboljšanje položaja jevrejske zajednice, kao i dobrog primera drugim zemljama da slede model koji je Srbija ustanovila, izjavila je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam.

Alona Fišer Kam je, nakon sastanka sa direktorom Agencije za restituciju Strahinjom Sekulićem, ocenila taj zakon uspešnim, i navela da je važno da ambasada nastavi otvorenu komunikaciju sa Agencijom za restituciju o svim problemima jevrejske zajednice.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je da su usvojena zakonska rešenja takva da pokrivaju sve situacije u vezi sa imovinom jevrejske zajednice. 

"Sudbinu jevrejske zajednice i posleratne događaje u vezi sa oduzimanjem imovine posmatrali smo zajedno i to je posebnost rešenja koje smo doneli, a koje je sada priznato svuda u svetu", podvukao je Sekulić. 

Dodao je da je Srbija želela da otkloni sve posledice Holokausta, i da tu imovinu preda jevrejskim opštinama na upravljanje, gde će ti prihodi od imovine, kako je dodao, biti korišćeni za memorijalne, edukativne, i u svrhe pomoći preživelim članovima jevrejske zajednice. 

"Jedan deo Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta predstavlja i novčana pomoć jevrejskim zajednicama u iznosu od 950.000 evra godišnje narednih 20 godina", objasnio je Sekulić i dodao da je taj model prihvatljiv za Srbiju, a da je za njega dobila i razumevanje od strane međunarodnih partnera.

Prema njegovim rečima, jasno je da postupak restitucije nije u potpunosti pravedan, ali isto tako je jasno da su mogućnosti Srbije takve da ne može sve da obešteti. 

"Resitucija Srbiju košta skoro 19 milijardi evra, i to je trošak koji ona ne može da podnese, zbog čega su tražena najbolja moguća rešenja", rekao je Sekulić. 

Komentarišući predloge Ministarstva finansija o uvođenju supstitucije, Sekulić je objasnio da se ne radi o zvaničnom stavu ministarstva, već jednom od predloga, ali da on smatra da to nije moguće. 

Sastanku je prisustvovao i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom tog saveza sa Agencijom za restituciju, naročito u, kaže, delu koji se tiče novog zakona o vraćanju imovine žrtvama Holokausta. 

"Ovo je jedinstveni zakon koji je Srbija donela, ne samo u regionu, već i u svetu", istakao je Sabadoš i dodao da je cilj ohrabriti druge zemlje da donesu takav zakon koji znači ispravljanje dugogodišnje nepravde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво