Sahranjen patrijarh srpski Pavle

U manastiru Rakovica sahranjen Njegova svetost patrijarh srpski Pavle. Ispred Hrama svetog Save služeno opelo. Od patrijarha Pavla oprostili su se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, patrijarh vaseljenski Vartolomej i predsednik Srbije Boris Tadić. Nekoliko stotina hiljada građana ispratilo preminulog srpskog patrijarha.

Srbija se danas oprostila od Njegove svetosti Patrijarha srpskog Pavla. Kraj njegovog odra u Sabornoj crkvi prošlo je pola milona ljudi, a stotine hiljada građana na ulicama Beograda oprostilo se od verskog poglavara koji je zbog svetovne skromnosti i monaške predanosti jevanđeoskim vrednostima nazivan "svecem koji hoda".

Patrijarh srpski Pavle sahranjen je oko 14 časova u manastiru Rakovica u Beogradu.

Telo patrijarha Pavla položeno je kraj groba patrijarha Dimitrija, koji se na čelu Srpske pravoslavne crkve nalazio od 1920. do 1930. godine.

Pomen su služili vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom, a pročitana je poruka patrijarha Moskovskog i sverusije Kirila.

Sahrani su prisustvovali svi episkopi SPC i držvani vrh Srbije - predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, kao i bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Tokom sahrane dvorište je bilo puno građana, a ispred manastira je bilo nekoliko hiljada ljudi koji nisu mogli da uđu u dvorište, ali su dočekali dolazak kovčega sa telom patrijarha Pavla.

Sahrana je obavljena bez prisustva kamera i bez prenosa na televiziji.

Opelo kod Hrama svetog Save

Hiljade građana okupile su se u ranim jutarnjim časovima ispred Hrama svetog Save, gde se služilo opelo upokojenom patrijarhu srpskom Pavlu.

Opelo patrijarhu Pavlu, služili su patrijarh vaseljenski Vartolomej i čuvar trona Srpske pravsolavne crkve mitropolit Amfilohije sa episkopima i sveštenstvom. Opelo je počelo u 11 sati na platou ispred Spomen-hrama svetog Save u prisustvu desetina hiljada građana.

Molitvu za pokoj duše patrijarha Pavle sasluživali su i poglavari drugih pravoslavnih crkava, patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danilo, arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor.

U  opelu su činodejstvovali i mitropoliti Ruske pravoslavne crkve, minski i slucki Filaret, Jerusalimske patrijaršije Isahije, Aleksandrijske patrijaršije Petar i Gruzijske patrijaršije mitropolit Gerasim, a u ime Atinske i Kiparske arhiepiskopije mitropoliti Elasonosa Vasilije i Pafosa Georgije.

U zvaničnoj delegaciji Svete gore Atonske bili su iguman Svetog manastira Pantokratora, arhimandrit Gavrilo, iguman Svetog manastira Filoteja, arhimandrit Nikodim i jeromonah Serafim Hilandarac.

Američku pravoslavnu crkvu predstavljali su episkop Kvebeka Irinej i arhimandrit Zakhej, a Konferenciju evropskih crkava generalni sekretar Kolin Vilijams.

Opelu je prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, stotinak poslanika Skupštine Srbije iz svih parlamentarnih stranaka, državne delegacije zemalja u okruženju, kao i ministari koji su se peške iz Vlade Srbije uputili ka Svetosavskom platou.

Ispred Hrama svetog Save bili su porodica Karađorđević, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i predstavnici svih poslaničkih grupa u parlamentu.

U Sabornoj crkvi služena zaupokojena liturgija 

U beogradskoj Sabornoj crkvi, pred odrom patrijarha srpskog Pavla služena je zaupokojena liturgija koju je predvodio Njegova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Liturgiju, koja je počela u 7.30 časova, služili su i svi arhijereji SPC iz zemlje i veliki broj iz rasejanja.

Liturgiji je prisustvovao i veliki broj vernika, brojni državnici i visoke crkvene i verske delegacije iz zemlje i inostranstva.

Otvoreni kovčeg sa telom patrijarha iz Saborne crkve iznet je u 9 i 50 časova. Kovčeg su izneli  episkopi SPC. Ispred crkve je već bila formirana povorka koju predvode crkveni velikodostojnici.

Desetine hiljada građana od jutra je okupljeno ispred crkve i u okolnim ulicama.

Pogrebna molitvena povorka krenula je najavljenom trasom, ulicama kneza Sime Markovića, Pop Lukinom i Brankovom ulicom do Zelenog venca.

Pogrebna kola zaustavila se u blizini Narodne biblioteke, odakle je kovčeg sa telom patrijarha Pavla prenet na plato ispred Spomen-hrama na Vračaru, gde je u 11 časova počelo opelo. 

Ispraćaj u manastiru Rakovica

I u porti manastira Rakovica građani su od jutarnjih časova odavali poštu i palili sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve.

U manastiru Rakovica liturgiju je jutros služio episkop lipljanski Teodosije.

Građani koji su prisustvovali liturgiji ostali su u manastirskoj porti kako bi prisustvovali poslednjem ispraćaju srpskog patrijarha.

Od Hrama svetog Save kovčeg sa patrijarhovim posmrtnim ostacima, u pratnji crkvenih velikodostojnika, prošao je preko Bulevara oslobođenja, Autokomande, Trošarine i potom ulicama Crnotravskom, Borskom, Miška Kranjca i Patrijarha Dimitrija.

Na osnovu odluke Odbora za organizovanje sahrane patrijarha srpskog Pavla, Radio-televizija Srbije direktno je prenosila sahranu, a preuzimanje signala prenosa, kao i korišćenje snimka, omogućeno je svim domaćim i stranim elektronskim medijima.

Internet portal RTS-a, takođe je, putem video strima, prenosio sahranu. 

Patrijarh Pavle: O našem vremenu

Ponavljam i sebi i vama, i nas je Gospod poslao u naše vreme i postavio zadatke koje svaki od nas treba da izvrši, i u svojoj porodici, i u društvu, i u Crkvi, i u celom čovečanstvu.

Da li ćemo mi te zadatke, ponavljam i govorim opet, izvršiti najboljom snagom koju nam je Bog dao, i najboljom voljom, to zavisi od nas. Mi se često izgovaramo: da smo se rodili u neko sretnije i bolje vreme, i mi bi bili bolji.

To je samo izgovor! Bog nam je dao snage kad nas je postavio u ovo vreme koje su nam potrebne, uz Njegovu blagodatnu pomoć, da mi izdržimo, odolimo i izvršimo svoje zadatke.

Ako li snage budemo rasipali na ništavne stvari, nećemo ih imati za ono što je najglavnije. A pored toga, živeći suprotno onome što Bog zapoveda, mi nećemo hteti posle da idemo Njegovim putem.
I otići ćemo u suprotnom pravcu i zaslužiti muku večnu.
Ili blaženstvo Carstva Nebeskoga - "što oko ne vide, i uho ne ču, i na srce čoveku ne dođe, što je spremio Bog onima koji ga ljube" (1 Kor. 2, 9), ili muku večnu "gde crv njihov ne umire i oganj se ne gasi" (Mk. 9, 44).

Iz besede Patrijarha Pavla (preuzeto sa sajta SPC)

broj komentara 142 pošalji komentar
(utorak, 24. nov 2009, 21:46) - Bojana Preradovic Valjevo [neregistrovani]

Mnogo Vam Hwala!!

Patrijah Pavle je bio svemoguc,izvrstan i neponovljiv covek...treba ga proglasiti svetcem.Za njega treba odvojiti jednu ulicu i dati njegovo ime.Stvarno vam hvala veliko na programu koji ste nam priredili povodom smrti patrijha Pavla.Rts je najbolji program.

(petak, 20. nov 2009, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

veliko vam hvala

Samo cu se zahvaliti RTS-u na profesionalnosti i prilagodjivanju programa za dane zalosti...Zaista ste pokazali kako izgleda jedan Evropski javni servis...Jos jednom sve pohvale...Hvala vam sto postojite....

(petak, 20. nov 2009, 10:40) - Далибор [neregistrovani]

Помилуј нас Господе

Помилуј нас Господе молитвама Патријарха нашега Павла, а њега даруј Царством небеским и правдом његовом. Амин

(petak, 20. nov 2009, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

Ljubav

Ljubav prema čovjeku bogu i čovjeku je misao vodilja VOLJENOG NAM SLAVONCA , SRPSKOG PATRIJARHA PAVLA.SLAVA MU!!!

(petak, 20. nov 2009, 10:04) - yuga [neregistrovani]

u ime vere

Sada imam usta da verujem i u koga da se kuniem .Hvala ti majko Srbijo sto si rodila takvog sina a naseg oca naseg partrijarha Pavla.Ponosan sam i srecan sto sam ziveo u tvoje vreme . Hvala ti za sve sto si ucinio za dobro svog naroda .Mi cemo pratiti put dobrote i plemenitosti tvoje .Ziveces vecno u srcima nasim .

(petak, 20. nov 2009, 10:02) - Младенка [neregistrovani]

Српска слога

Дај Господе Боже да српски народ увек буде сложан као што је био јуче на сахрани блаженопочившег нашег Патријарха Павла, и не само јуче него и свих протеклих дана када су се у миру и молитвеној тишини реке људи сливале до саборне цркве у Београду. Било је величансвено осетити светост у ваздуху која се осећала у и око саборне цркве. Оваквим испраћајем српски народ је одао захвалност нашем Патријарху за све што је чинио за нас у свом овоземаљском животу.

Нека Господ Бог опрости сва сагрешења нашем Патријарху и упокоји га где праведници почивају. Нека Патријарх Павле, заједно са Светим Савом и свим осталим српским свецима будно мотре на своју паству, да нам буду светле вође, помагачи и молитвени заступници пред Господом и нека се моле да српски народ има што више светитеља као што су они.

Дај Боже да се Срби сложе, обоже и умноже! Амин и Боже дај!

(petak, 20. nov 2009, 07:21) - Dimitrije Grcic [neregistrovani]

Hvala na svemu

Gospodin Pavle je zaradio bogatstvo ciste ljubavi,jer je njegovo ponasanje bilo najvaznije za svaku osobu.Zracio je nesebicnu ljubav,gdje je obavljao sve svoje duznosti prepustajuci ishod Gospodu.
Neka mu je vjecna slava i hvala.
Porodica Grcic iz Gradiske

(petak, 20. nov 2009, 06:36) - žarko negrišorac [neregistrovani]

patrijarh Pavle

Njegova svetost patrijarh Pavle je bio nskroman u svojoj skromnosti, jednostavnosti, dobroti i mudrosti. Pred njim se stidim zbog svoje preskromnosti u svemu tome.

(petak, 20. nov 2009, 04:26) - Milos [neregistrovani]

RTS hvala vam, pokazali ste ko ste.....

Hvala Gospodu sto nam je podario istinskog Pravoslavnog Hriscanina kakav je Patrijarh Pavle.

Hvala RTS sto se pokazao kao prava Pravoslavna televizija, koja ne mrzi Pravoslavlje i Srbe, svaka vam cast za sve prenose i vesti vezano za Patrijarha Pavla.

(petak, 20. nov 2009, 03:04) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Slava mu i HVALA! Place KOSOVO za njim.