Sahranjen patrijarh srpski Pavle

U manastiru Rakovica sahranjen Njegova svetost patrijarh srpski Pavle. Ispred Hrama svetog Save služeno opelo. Od patrijarha Pavla oprostili su se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, patrijarh vaseljenski Vartolomej i predsednik Srbije Boris Tadić. Nekoliko stotina hiljada građana ispratilo preminulog srpskog patrijarha.

Srbija se danas oprostila od Njegove svetosti Patrijarha srpskog Pavla. Kraj njegovog odra u Sabornoj crkvi prošlo je pola milona ljudi, a stotine hiljada građana na ulicama Beograda oprostilo se od verskog poglavara koji je zbog svetovne skromnosti i monaške predanosti jevanđeoskim vrednostima nazivan "svecem koji hoda".

Patrijarh srpski Pavle sahranjen je oko 14 časova u manastiru Rakovica u Beogradu.

Telo patrijarha Pavla položeno je kraj groba patrijarha Dimitrija, koji se na čelu Srpske pravoslavne crkve nalazio od 1920. do 1930. godine.

Pomen su služili vaseljenski patrijarh Vartolomej i mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom, a pročitana je poruka patrijarha Moskovskog i sverusije Kirila.

Sahrani su prisustvovali svi episkopi SPC i držvani vrh Srbije - predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, kao i bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Tokom sahrane dvorište je bilo puno građana, a ispred manastira je bilo nekoliko hiljada ljudi koji nisu mogli da uđu u dvorište, ali su dočekali dolazak kovčega sa telom patrijarha Pavla.

Sahrana je obavljena bez prisustva kamera i bez prenosa na televiziji.

Opelo kod Hrama svetog Save

Hiljade građana okupile su se u ranim jutarnjim časovima ispred Hrama svetog Save, gde se služilo opelo upokojenom patrijarhu srpskom Pavlu.

Opelo patrijarhu Pavlu, služili su patrijarh vaseljenski Vartolomej i čuvar trona Srpske pravsolavne crkve mitropolit Amfilohije sa episkopima i sveštenstvom. Opelo je počelo u 11 sati na platou ispred Spomen-hrama svetog Save u prisustvu desetina hiljada građana.

Molitvu za pokoj duše patrijarha Pavle sasluživali su i poglavari drugih pravoslavnih crkava, patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danilo, arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristifor.

U  opelu su činodejstvovali i mitropoliti Ruske pravoslavne crkve, minski i slucki Filaret, Jerusalimske patrijaršije Isahije, Aleksandrijske patrijaršije Petar i Gruzijske patrijaršije mitropolit Gerasim, a u ime Atinske i Kiparske arhiepiskopije mitropoliti Elasonosa Vasilije i Pafosa Georgije.

U zvaničnoj delegaciji Svete gore Atonske bili su iguman Svetog manastira Pantokratora, arhimandrit Gavrilo, iguman Svetog manastira Filoteja, arhimandrit Nikodim i jeromonah Serafim Hilandarac.

Američku pravoslavnu crkvu predstavljali su episkop Kvebeka Irinej i arhimandrit Zakhej, a Konferenciju evropskih crkava generalni sekretar Kolin Vilijams.

Opelu je prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, stotinak poslanika Skupštine Srbije iz svih parlamentarnih stranaka, državne delegacije zemalja u okruženju, kao i ministari koji su se peške iz Vlade Srbije uputili ka Svetosavskom platou.

Ispred Hrama svetog Save bili su porodica Karađorđević, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i predstavnici svih poslaničkih grupa u parlamentu.

U Sabornoj crkvi služena zaupokojena liturgija 

U beogradskoj Sabornoj crkvi, pred odrom patrijarha srpskog Pavla služena je zaupokojena liturgija koju je predvodio Njegova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Liturgiju, koja je počela u 7.30 časova, služili su i svi arhijereji SPC iz zemlje i veliki broj iz rasejanja.

Liturgiji je prisustvovao i veliki broj vernika, brojni državnici i visoke crkvene i verske delegacije iz zemlje i inostranstva.

Otvoreni kovčeg sa telom patrijarha iz Saborne crkve iznet je u 9 i 50 časova. Kovčeg su izneli  episkopi SPC. Ispred crkve je već bila formirana povorka koju predvode crkveni velikodostojnici.

Desetine hiljada građana od jutra je okupljeno ispred crkve i u okolnim ulicama.

Pogrebna molitvena povorka krenula je najavljenom trasom, ulicama kneza Sime Markovića, Pop Lukinom i Brankovom ulicom do Zelenog venca.

Pogrebna kola zaustavila se u blizini Narodne biblioteke, odakle je kovčeg sa telom patrijarha Pavla prenet na plato ispred Spomen-hrama na Vračaru, gde je u 11 časova počelo opelo. 

Ispraćaj u manastiru Rakovica

I u porti manastira Rakovica građani su od jutarnjih časova odavali poštu i palili sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve.

U manastiru Rakovica liturgiju je jutros služio episkop lipljanski Teodosije.

Građani koji su prisustvovali liturgiji ostali su u manastirskoj porti kako bi prisustvovali poslednjem ispraćaju srpskog patrijarha.

Od Hrama svetog Save kovčeg sa patrijarhovim posmrtnim ostacima, u pratnji crkvenih velikodostojnika, prošao je preko Bulevara oslobođenja, Autokomande, Trošarine i potom ulicama Crnotravskom, Borskom, Miška Kranjca i Patrijarha Dimitrija.

Na osnovu odluke Odbora za organizovanje sahrane patrijarha srpskog Pavla, Radio-televizija Srbije direktno je prenosila sahranu, a preuzimanje signala prenosa, kao i korišćenje snimka, omogućeno je svim domaćim i stranim elektronskim medijima.

Internet portal RTS-a, takođe je, putem video strima, prenosio sahranu.