Trivan o opasnom otpadu: Potrebne oštrije kazne

Do sada su podignute dve opštužnice za nepropisno odlaganje opasnog otpada u blizini Obrenovca, rekao je za RTS ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Goran Trivan je za Dnevnik RTS-a rekao da ne voli da govori o kaznama jer je to poslednja mera, ali da za ovakve slučajeve zakon predviđa između šest meseci i pet godina zatvora.

"Mislimo da to nije dovoljno", dodao je Trivan.

Naveo je da je to zločin prema sopstvenoj zemlji i narodu i da će se ministarstvo pozabaviti zakonom i predložiti daleko oštrije kazne.

Posle Obrenovca i Novog Sada, otkrivene su još tri lokacije sa oko 200 tona nepropisno smeštenog opasnog otpada na području Pančeva i Bavaništa.

Kada je reč o prinađenom otpadu, Trivan kaže da su takve situacije predviđene zakonom i da postoji nekoliko rešenja. Ako onaj ko je generisao otpad nije u prilici da ga odloži onda je to zadatak za lokalnu samoupravu. A ako samouprava nema sredstava, onda republika mora da priskoči u pomoć.

Ministar ističe da nije reč o malim količinama otpada, i da će država morati da izdvoji novac da bi se otpad zbrinuo.

Govoreći o istorijskom otpadu u fabrikama, Trivan je rekao da je to svakako obaveza države, i da će onim tempom kojim firme budu privatizovane, otpad biti zbrinjavan.

Kada je reč o pošumljavanju, ministar je istakao da je to jedan od prioriteta ministarstva i najavio zajednički rad na tome sa instirucijama, lokalnim samoupravama i civilnim društvom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 13:18)
Dragacevac [neregistrovani]

Zlocin

Zagadjivanje prirodne okoline je vise nego zlocin,ko tako nesto ucini je najveci zlocinac,premala je maksimalna kazna od pet godina.