Podrška Vlade Gradu za podizanje spomenika Đinđiću

Vlada Srbije danas je donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara, kako bi bio realizovan predlog predsednika Vučića o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Kako se navod u saopštenju posle sednice, Vlada smatra svojom obavezom da finansira izradu spomenika čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade, kako je predložio predsednik Republike Vučić.

Grad Beograd će odmah po dobijanju ovog transfera potpisati ugovor sa autorom Mrđanom Bajićem i njegovom timom, kako bi izrada spomenik počela odmah.

Skupština grada Beograda donela je na sednici koja je održana 8. juna 2016. godine odluku da u Beogradu bude podignut spomenik premijeru Zoranu Đinđiću na kojeg je izvršen atentat 12. marta 2003. godine i imenovala Odbor za podizanje spomenika, podseća se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Predlog za podizanje spomenika dr Zoranu Đinđiću uputio je tadašnji premijer, a današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom istakao da će izradu spomenika finansirati Vlada Republike Srbije, s obzirom na to da je Zoran Đinđić ubijen kao premijer.

Grad Beograd je 10. marta 2017. godine raspisao dvostepeni međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Zoranu Đinđiću. Konkurs, na kome je učestvovalo 40 autora, završen je 21. oktobra 2017. godine.

Međunarodni žiri koji su činili: vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vladimir Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista dodelio je prvu nagradu radu "Strela" autora Mrđana Bajića i njegovog tima.

Grad Beograd isplatio je nagrade nagrađenim autorima, kao i onima koji su ušli u drugi krug u iznosu od 19.000 evra.

Tokom pregovora koje je Grad Beograd vodio sa timom prvonagrađenog autora dogovoreno je da se spomenik Zoranu Đinđiću postavi posle završetka rekonstrukcije Studentskog trga koji će biti pretvoren u pešačku zonu.

U međuvremenu, tokom 2018. godine prvonagrađeni tim pristupiće izradi spomenika. Spomenik će biti postavljen na renoviranom Studentskom trgu i biće u obliku belo - srebrne strele, visine 6,20 metara sa zvučnim efektima koji će omogućiti da svako ko priđe spomeniku čuje reči premijera Đinđića.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. mar 2018, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

Re: Ko sta zasluzuje

U Republici Srpskoj Milosevic zasluzuje spomenik? Pa zar on nije bese toj istoj Srpskoj uveo sankcije ako se dobro secam?

(ponedeljak, 12. mar 2018, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

ko sta zasluzuje

po meni I Milosevic zasluzuje spomenik ali ne u Beogradu vec u Republici Srpskoj izvodio je tenkove na ulice u obe drzave ali za razlicite potrebe

(ponedeljak, 12. mar 2018, 10:30) - Никола [neregistrovani]

А споменик Милошевићу?

Ако хоћемо да будемо реални и да поштујемо себе и своје, Милошевић апсолутно заслужује споменик.