Tri generacije Tošovića na radnom zadatku

Vojo Tošović iz sela Radaljevo kod Ivanjice jedan je od retkih fakultetski obrazovanih poljoprirednika iz tog kraja. Nikada nije planirao da napusti selo. Završio je agronomiju, zasnovao porodicu i ostao na svom imaju. U raznovrsnoj proizvodnji svakodnevno rade sve tri generacije Tošovića.

Voli svoje selo, a stečena znanja na fakultetu Vojo Tošović primenjuje na porodičnom imanju u voćarskoj, stočarskoj i rasadničkoj proizvodnji.

"Ja sam odrastao ovde, na svom porodičnom imanju. To mi je dosta pomoglo prilikom studiranja, uvek sam se paralelno i bavio proizvodnjom. Kada sam završio fakultet, zasnovao sam porodicu, vratio se ovde i krenuo intenzivnije da radim, znači da podižemo plastenike", priča Vojo.

U sedmočlanoj porodici svi rade na imanju. Naučeni na rad i predanost zemlji koja ih je odgajila i odškolovala, Tošovići i najmlađe uče da im od malena pomažu u svakodnevnim poslovima.

"Pomažem im puno. Pomažem im da pikiramo, da sadimo, da sejemo, da bušimo...", kaže Jovana Tošović.

I mali Jovan je spreman da pomogne. "Kad dođem iz škole tatu pitam, kad ga vidim u plasteniku, treba li šta da se radi, on kaže treba ili ne treba", rekao je Jovan.

Nikolina više voli da radi u kuhinji. "Mogu da radim u plasteniku i to, ali ja sam veći ljubitelj raspremanja po kući i pravljenja kolača", istakla je Nikolina.

Proizvodnju su organizovali tokom cele godine. Od kraja januara, od toplih leja, rasade, do sadnje na poljima i berbe smenjuju se kulture. Pored toga bave se i stočarstvom i tvrde da se na selu može lepo živeti.

"Imamo sad trenutno tri krave i mogu da vam kažem – sve sam na olovku stavljala. Vrlo lepa jedna plata može da se organizuje od toga. Meni je žao kad neko napusti svoj dom, svoju zemlju i kuću i ode dalje. Mislim, može da se živi. Samo sloga i dogovor", ukazuje Zorica Tošović.

Za tri generacije Tošovića sreća je, kažu, da su svi na okupu. U pitomom Radaljevu imaju i zasade šljive i maline, pa posla uvek ima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 13:50)
bata [neregistrovani]

samo napred

bravo i nek vam je sa srećom