Petnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Navršilo se 15 godina od ubistva premijera Srbije i lidera DS-a Zorana Đinđića. Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine.

Ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

U prvom saopštenju posle ubistva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe kriminalnog zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Vlada Srbije je, takođe, saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova "najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije", kako je označen zemunski klan.

Đinđić je u jednom od poslednjih intervjua pred ubistvo, a nakon neuspelog atentata 24. februara 2003. godine na auto-putu ispred Beogradske arene, demantovao tvrdnje da je sa takozvanim "crvenim beretkama", pripadnicima JSO, sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamenu za "neko pravo iznad zakona".

Nekoliko sati nakon ubistva Đinđića proglašeno je vanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. aprila, kada je ukinuto na predlog Vlade Srbije.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

U policijskoj akciji "Sablja" uhapšen je atentator na premijera, bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović, njegovi pomagači i još nekoliko pripadnika te jedinice, kao i većina pripadnika zemunskog klana i drugih kriminalnih grupa u zemlji i rasvetljena neka nerazjašnjena ubistva iz prethodnih godina.

U avgustu 2003. godine, podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u ubistvu premijera Đinđića, a prvi na listi okrivljenih, Milorad Ulemek Legija, predao se srpskim vlastima 2. maja 2004. godine.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Đinđića počelo je 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu, u Odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Za organizovanje ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik. Te presude potvrdio je i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Zoran Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu. Sa suprugom Ružicom, koja je pravnik, ima dvoje dece.

Studije filozofije počeo je u Beogradu, ali je bio uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora, zajedno sa grupom studenata iz Zagreba i Ljubljane, koji su se suprotstavljali autoritarnom režimu.

Po završetku studija, nigde u zemlji nije mogao da dobije posao, pa je otišao u Nemačku, gde je doktorirao na Univerzitetu u Konstancu, a u Jugoslaviju se vraća tek posle 12 godina i pada Berlinskog zida.

U Demokratskoj stranci bio je od 1989. godine, kao jedan od njenih osnivača i njen najuticajniji predsednik.

Posle pobede opozicije na lokalnim izborima, 1997. godine, i posle sukoba sa Miloševićevim režimom, postao je prvi gradonačelnik Beograda koji nije bio član komunističke partije.

Tokom 2000. godine bio je glavni strateg i organizator kampanje opozicije, koja se završila 5. oktobra odlaskom Miloševića sa vlasti.

U januaru 2001. godine, postao je prvi srpski premijer, koji iza sebe nema komunističku prošlost.

U ekspozeu koji je podneo poslanicima Narodne skupštine Srbije naveo je da je Srbija u prethodnih deset godina bila prepuštena "na milost i nemilost brutalnim interesnim grupama unutar zemlje i međunarodnim interesima spolja, ali da je to vreme prošlo 5. oktobra".

"Srbija je uzela svoju sudbinu u svoje ruke, a današnji dan u simboličnom smislu razumemo kao 6. oktobar, kao početak sprovođenja nacionalnog konsenzusa za korenite promene", rekao je tada Đinđić.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. mar 2018, 11:48) - radenko [neregistrovani]

"Србија је узела

"Србија је узела своју судбину у своје руке, а данашњи дан у симболичном смислу разумемо као 6. октобар, као почетак спровођења националног консензуса за корените промене", рекао је тада Ђинђић.
Nikad Srbija nije mogla da uzme svoju sudbinu u svoje ruke, ni pre toga, ni onda pa ni sada. Uvek su veliki igraci odlucivali o nasoj sudbini. I tako ce ostati. Sve ostalo su samo "velike" reci.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

Heroj

Veliki, veliki gubitak za Srbiju. Tesko da cemo skoro opet imati toliko harizmaticnog coveka, koji je istinski cenio demokratiju i radio na njoj. Tuzan dan.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Opasnost

Politika je opasan posao Pogotovu u Srbiji Pokazalo se to vise puta Nazalost stradao je covek

(ponedeljak, 12. mar 2018, 09:18) - anonymous [neregistrovani]

Zoran

Uzalud se borio, pokazaće vreme.Nema nama spasa, kada su nam na vlasti isti oni koje smo već jednom, ispostaviće se na kratko, poslali u istoriju.Da je tada bilo lustracije, Srbija bi sada već bila u Evropskoj Uniji.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 09:02) - Ђорђе [neregistrovani]

Петнаест година од убиства Зорана Ђинђића

Био је један од најбољих људи, политичара у Србији. На сву срећу па је Председник Александар наставио његов посао реформе Србије у модерну државу.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

процеси

"За време његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи у Србији."
Данас заиста "уживамо" у резултатима процеса, које је започео.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 08:26) - anonymous [neregistrovani]

Imao je i dobre i lose osobine

Kao i svaki drugi covek, imao je dobre i lose osobine.Oni koji ga vole i oni koji ga koriste u svoje politicke svrhe i kampanje, prave ga nepogresivim, preuvelicavaju njegove vrline, skrivanju njegove mane.Oni koji ga ne vole, oni spominju sve njegove lose osobine, zablude, mane, a skrivaju njegove vrline.