Hraniteljkama iz Miloševca ostale uspomene – deca na pravom putu

Selo Miloševac kod Velike Plane poznato je po hraniteljstvu. U njemu trenutno ima čak sedamdeset hraniteljskih porodica i posebno baka, odlikovanih hraniteljki od po devedeset i neku godinu.

U rukama Branke Filipović iz Miloševca danas je orden Predsednika Republike. Zasluženo, jer je ona svojim rukama odnegovala, kao hraniteljka, četrdesetoro dece. Sve dečake.

"Ni jedno nije bilo ni gladno, ni žedno, ni žudno nečega. Sve sam se trudila da im pomognem, da im pružim. Da imaju, da ne oskudevaju ni u čemu", priča Branka Filipović.

Branka ima devedeset godina. I sama je kao siroče davne 1931. godine stigla u Miloševac u hraniteljsku porodicu. Izrodila je svoju decu ali i na put izvela onu koju je prihvatila.

Ističe da su postali dobri ljudi ali da su se razišli kod rodbine. "Otišli su kod njih i onda nisu tu, ne dolaze", kaže Branka.

Devedesetdvogodišnja Katarina Dešić, posle ustaških i nemačkih logora obrela se u Smederevu, a zatim se udala u Miloševac.

Sa svojim suprugom odnegovala je više od dvadesetoro dece.

"Zato što sam se namučila kroz život, pa 'ajde da sa decom provedem ostalo vreme", objašnjava Katarina Dešić.

Kao i Branka i baka Kata je odlikovana. Iznenadila se, kaže, kad joj je javljeno.

"Iznenadila sam se, ali da je bio i neki dinar – još bolje bi bilo", kaže Katarina Dešić.

Kata često prelistava album, da se priseti svoje dece.

Branka to ne može. Pre više od deset godina, izgorela joj je stara kuća i sve fotografije. Ima samo lepa sećanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи