Tanka linija između komplimenta i uznemiravanja

Prvog juna prošle godine proganjanje je definisano kao krivično delo, a polno uznemiravanje novčano, ali i zatvorski kažnjivo. Iako se prvobitno sumnjalo u primenu ovih odredba Krivičnog zakona, a u Tužilaštvu kažu da su, ipak zadovoljni. Najveći problem je definisati granicu između komplimenta i uznemiravanja, kao i dokazati da je do njega došlo.

Bonton, nekultura ili uznemiravanje. Šta je kompliment, a šta materijal za krivičnu prijavu. Udeljivanje komplimenta ne doživljavaju svi na isti način. Neki, ipak nemaju dilemu - sve posle jasnog odbijanja, je uznemiravanje.

Drugima je sve ovo malo preterano.

Za svako ponašanje kojim se vređa polno dostojanstvo sledi novčana ili zatvorska kazna i do šest meseci.

Predrag Milovanović iz Udruženja tužilaca Srbije kaže da postoje prijave za krivično delo polnog uznemiravanja, i tužilaštvo je procesuiralo nekolicinu slučajeva na teritoriji grada Beograda.

Prema njegovim rečima, čak postoje i presude gde je sud osudio počinioca za to krivično delo.

Da bi neko postao predmet istrage žrtva mora da ima dokaze.

"Pokušavamo da dođemo do neke sms komunikacije, do neke prepiske, da li je bilo nekih postova na društvenim mrežama, sve to nešto indikativno i nešto što može potvrditi osnovanost sumnje da je neko polno uznemiren", navodi Milovanović.

Ovaj zakon najviše znači ženama koje su i, najčešće žrtve polnog uznemiravanja.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra rekla je da ono što se najviše prepoznaje jeste fizički kontakt, koji je neželjan, razne vrste komentara, razne vrste seksualne ucene.

"Žene znaju da se osećaju nelagodono ali većina ne zna šta sve spada pod seksualno uznemiravanje. One znaju da se osećaju neugodno i nelagodno i da im je na neki način narušeno dostojanstvo, ali ne umeju da prepoznaju da je to sada krivično delo", smatra Pavlovićeva.

U Tužilaštvu dodaju da su zadovoljni prvim rezultatima i da građani, uprkos prvobitnim predrasudama, i te kako shvataju suštinu ovog zakona.

Oni koji ne žele da promene ponašanje uvek nađu opravdanje. Najčešće da ovakve odredbe nisu u skladu sa srpskim mentalitetom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво