Poverenica: Žene ne treba da se kažnjavaju zbog materinstva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi zbog diskriminacije i nemogućnosti napretka na poslu, prvenstveno zbog odlaska na porodiljsko odsustvo.

Brankica Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da žene ne treba da budu kažnjavane zbog materinstva, te da se to može postići većim brojem radnih mesta i kontrolom nadležnih.

Navela je da će sledeće nedelje biti podnet godišnji izveštaj, u kojem su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi zbog diskriminacije i nemogućnosti napredovanja zbog odlaska na porodiljsko odsustvo, kao i zbog slučajeva dobijanja otkaza zbog porodiljskog, odnosno nege deteta.

Istakla je da je neophodno da se obezbedi bolji pristup zdravstvenoj zaštiti i drugim servisima podrške, kao i sistemima zaštite od nasilja, koje je, kako je ocenila, i dalje veliki problem.

"Imamo puno razloga da slavimo dosadašnja dostignuća", rekla je Brankica Janković.

Mnogo toga se može kada se želi i kada žene otklone sve prepreke, pre svega u svojoj glavi, rekla je poverenica i istakla da ne postoje strukturne prepreke koje žene sprečavaju da uzmu učešće u političkom, ekonomskom i javnom životu.

Dodala je da se danas iz Lučana, jedne od 12 opština na čijem su čelu žene, vratila ohrabrena.

"Imala sam priliku da vidim samo dva muškarca u ulozi pomoćnika predsednika Opštine Lučani, gde većinu javnih ustanova i preduzeća vode žene. Naravno da ni takva slika nije dobra da nemamo rodni balans, ali je jedna dobra poruka jer je u većini lokalnih samouprava situacija potpuno drugačija", rekla je Jankovićeva i ponovila da je ovo primer ohrabrenja.

Upitana da li su prevelika očekivanja od novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, na koji se već godinama čeka, poverenica je rekla da jeste vreme da dobijemo novi zakon, ali da očekivanja jesu prevelika i da su tako i predstavljena.

"Saglasna sam sa izjavom predsednice Narodne skupštine da je Srbija spremna za bolji i unapređeni zakon, ali nije u redu da pošaljemo nadu kako ćemo sve rešiti kada se donese jedan zakon", navela je Brankica Janković.

Svim građanima i građankama je čestitala Osmi mart i istakla je da će svima biti bolje kada imamo bolji pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 09. mar 2018, 10:25)
глас разума [neregistrovani]

Матерински додатак

Уколико заиста желимо да учинимо нешто за равноправнији положај и третман жена, а уједно да имамо и добар подстицај за рађање у борби против беле куге, мислим да би требало озбиљно размислити о могућности увођења материнског додатка, којег би свака жена која се оствари као мајка требала примати редовно сваког месеца. Основа би требала бити барем 12000 дин. месечно кад роди прво дете, а за свако наредно да се увећа за 4000-5000 дин. тако да би за двоје деце примала 17000 за троје 22000 итд. Како које дете достигне пунолетство тако се додатак опет смањује за исте износе за које се и увећавао. С' тиме што кад сва деца наврше пунолетство жени треба опет оставити трајни, доживотни додатак од рецимо неких 5000-6000 дин. као допринос томе што су цео живот мање плаћане од мушких колега за исте послове, па ће и мању пензију примати. Граница би могла бити рецимо код примања од 80000 дин. и преко тога, онда се мајкама само исплаћује 5000 дин. основни месечни додатак без обзира на број деце. 

(četvrtak, 08. mar 2018, 22:36)
Milan [neregistrovani]

Dodatak

A da zemlja Srbija razmisli malo o decijem dodatku?! Zamislite kada bi donela zakon, da se deci isplaćuje dodatak po detetu, uzmimo u visini od 50€ mesecno. I tako svaki mesec, sve dok se dete školuje.... Bilo bi lepo. Tako rade Svajcarci. Kod njih zavisi u kom kantonu živite. Za kanton Cirih je 200 CHF po detetu, svaki mesec....

(četvrtak, 08. mar 2018, 20:39)
anonymous [neregistrovani]

Sramota za drzavu

Moja zena treba da rodi dete oko 10. juna i nece dobiti podsticaj za prvo dete jer zakon koji je donet u januaru 2018. pocije da vazi tek od 1.jula. Generalno je sramota kako se ova zemlja odnosi prema trudnicama, ali glavno da se prica da treba da nas ima vise jer izumiremo.