Poverenica: Žene ne treba da se kažnjavaju zbog materinstva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi zbog diskriminacije i nemogućnosti napretka na poslu, prvenstveno zbog odlaska na porodiljsko odsustvo.

Brankica Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da žene ne treba da budu kažnjavane zbog materinstva, te da se to može postići većim brojem radnih mesta i kontrolom nadležnih.

Navela je da će sledeće nedelje biti podnet godišnji izveštaj, u kojem su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi zbog diskriminacije i nemogućnosti napredovanja zbog odlaska na porodiljsko odsustvo, kao i zbog slučajeva dobijanja otkaza zbog porodiljskog, odnosno nege deteta.

Istakla je da je neophodno da se obezbedi bolji pristup zdravstvenoj zaštiti i drugim servisima podrške, kao i sistemima zaštite od nasilja, koje je, kako je ocenila, i dalje veliki problem.

"Imamo puno razloga da slavimo dosadašnja dostignuća", rekla je Brankica Janković.

Mnogo toga se može kada se želi i kada žene otklone sve prepreke, pre svega u svojoj glavi, rekla je poverenica i istakla da ne postoje strukturne prepreke koje žene sprečavaju da uzmu učešće u političkom, ekonomskom i javnom životu.

Dodala je da se danas iz Lučana, jedne od 12 opština na čijem su čelu žene, vratila ohrabrena.

"Imala sam priliku da vidim samo dva muškarca u ulozi pomoćnika predsednika Opštine Lučani, gde većinu javnih ustanova i preduzeća vode žene. Naravno da ni takva slika nije dobra da nemamo rodni balans, ali je jedna dobra poruka jer je u većini lokalnih samouprava situacija potpuno drugačija", rekla je Jankovićeva i ponovila da je ovo primer ohrabrenja.

Upitana da li su prevelika očekivanja od novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, na koji se već godinama čeka, poverenica je rekla da jeste vreme da dobijemo novi zakon, ali da očekivanja jesu prevelika i da su tako i predstavljena.

"Saglasna sam sa izjavom predsednice Narodne skupštine da je Srbija spremna za bolji i unapređeni zakon, ali nije u redu da pošaljemo nadu kako ćemo sve rešiti kada se donese jedan zakon", navela je Brankica Janković.

Svim građanima i građankama je čestitala Osmi mart i istakla je da će svima biti bolje kada imamo bolji pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво