Đorđević: Izvinjavam se ženama koje sam nenamerno uvredio

Ministar Zoran Đorđević je putem saopštenja za medije uputio izvinjenje svim ženama u Srbiji, koje je, kaže, nenamerno uvredio pročitavši pesmu Jovana Dučića.

Neoprezno citirana pesma je uvredila žene, što ni jednog trenutka nije bila moja namera, naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te poručio da želi da uputi izvinjenje svim ženama koje je njegov gest povredio.

"Želim da se izvinim svim ženama koje je moj gest povredio. To nisu ni moje, a ni vrednosti Vlade Srbije", poručio je ministar Đorđević.

Uz izvinjenje ministar poručuje da ostaje duboko posvećen svemu što Vlada Srbije i predsednica Vlade čine na emancipaciji žena, osnaživanju njihovog položaja u društvu i postizanju pune ravnopravnosti, što, zaključio je, jeste jedna od osnovnih vrednosti našeg društva.

Ministar Đorđević je ranije danas bio domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije", a nakon uvodnih reči obratio se ženama i, kako je rekao, iskoristio priliku da pročita nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića posvećenih ženama.

Na to njegovo obraćanje reagovalo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje vodi potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, a koje smatra da je neprimeren bio citat koji je Đorđević "poklonio" ženama povodom 8. marta.

Iz Koordinacionog tela su poručili ministru da je nedopustivo da bilo ko kaže da su žene sklone da se predaju i onima koji su im "fizički nemili", ili da žene vole bogataše, jer su one sirote ili, pak, da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem.

Poverenica upozorila na neprimerene citate

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je na "krajnje uvredljive i neprimerene citate" koje je ministar Đorđević upotrebio na konferenciji povodom Međunarodnog dana žena.

Bez obzira na to što ih je napisao Jovan Dučić, ovakvi stavovi od pre jednog veka omalovažavaju i vređaju dostojanstvo svih žena u našem društvu, navodi Poverenica u saopštenju za medije koje je naslovljeno kao "Upozorenje".

"Umesto da se suzbijaju, na ovaj način se grubo podržavaju rodne predrasude o neravnopravnosti žena", smatra Janković.

Poručuje da, imajući u vidu da su žene u velikoj meri izložene diskriminaciji i da se u javnom prostoru i dalje izložene diskriminatornim i seksističkim izjavama, učesnici javnog i političkog života moraju da budu dodatno odgovorni za svaku izgovorenu reč i dužni su da doprinose razgradnji rodnih stereotipa.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво