Đorđević: Izvinjavam se ženama koje sam nenamerno uvredio

Ministar Zoran Đorđević je putem saopštenja za medije uputio izvinjenje svim ženama u Srbiji, koje je, kaže, nenamerno uvredio pročitavši pesmu Jovana Dučića.

Neoprezno citirana pesma je uvredila žene, što ni jednog trenutka nije bila moja namera, naveo je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te poručio da želi da uputi izvinjenje svim ženama koje je njegov gest povredio.

"Želim da se izvinim svim ženama koje je moj gest povredio. To nisu ni moje, a ni vrednosti Vlade Srbije", poručio je ministar Đorđević.

Uz izvinjenje ministar poručuje da ostaje duboko posvećen svemu što Vlada Srbije i predsednica Vlade čine na emancipaciji žena, osnaživanju njihovog položaja u društvu i postizanju pune ravnopravnosti, što, zaključio je, jeste jedna od osnovnih vrednosti našeg društva.

Ministar Đorđević je ranije danas bio domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije", a nakon uvodnih reči obratio se ženama i, kako je rekao, iskoristio priliku da pročita nekoliko citata Jovana Dučića i Ive Andrića posvećenih ženama.

Na to njegovo obraćanje reagovalo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje vodi potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, a koje smatra da je neprimeren bio citat koji je Đorđević "poklonio" ženama povodom 8. marta.

Iz Koordinacionog tela su poručili ministru da je nedopustivo da bilo ko kaže da su žene sklone da se predaju i onima koji su im "fizički nemili", ili da žene vole bogataše, jer su one sirote ili, pak, da se žene pametnih boje, a da podležu jačem umesto lepšem i umnijem.

Poverenica upozorila na neprimerene citate

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je na "krajnje uvredljive i neprimerene citate" koje je ministar Đorđević upotrebio na konferenciji povodom Međunarodnog dana žena.

Bez obzira na to što ih je napisao Jovan Dučić, ovakvi stavovi od pre jednog veka omalovažavaju i vređaju dostojanstvo svih žena u našem društvu, navodi Poverenica u saopštenju za medije koje je naslovljeno kao "Upozorenje".

"Umesto da se suzbijaju, na ovaj način se grubo podržavaju rodne predrasude o neravnopravnosti žena", smatra Janković.

Poručuje da, imajući u vidu da su žene u velikoj meri izložene diskriminaciji i da se u javnom prostoru i dalje izložene diskriminatornim i seksističkim izjavama, učesnici javnog i političkog života moraju da budu dodatno odgovorni za svaku izgovorenu reč i dužni su da doprinose razgradnji rodnih stereotipa.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 09. mar 2018, 20:20)
Hajduk Veljko. ymous [neregistrovani]

Cucuk Stana

Ducic i Andric su odlicni poznavaoci zena,kao i Njegos. Oni su to otkrili u vremenima kada zena nije imala nikakva prava.A sada kada je sve to tako ocigledno,vi cete da osporite jednog Ducica,Nobelovca,Njegosa...vi iz "RIJALITIJA".Ajde bre......

(četvrtak, 08. mar 2018, 23:50)
anonymous [neregistrovani]

Браво министри

А шта да раде и жене и мушкарци у Србији кад се два министра у Влади Србије месецима препуцавају око закона о родној равноправности? Да ли је је за тај закон надлежно ресорно министарство или координационо тело министарке која води сасвим други ресор? Ако би сад неки други министар основао координационо тело за грађевину како би реаговало министарство грађевине?
Сад ће још и Дучић да се избаци из лектире јер није поштовао жене у складу са достигнућима "система вредности". Иначе, Дучићев цитат би данас у потпуности могао да се примени и на мушкарце у владајућем "систему вредности".

(četvrtak, 08. mar 2018, 22:23)
dannyfischer [neregistrovani]

ostavka ministre

pola Srbije si uvredio pa se sad izvinjavas....odlazi da dodje neko bolji..

(četvrtak, 08. mar 2018, 22:16)
Mims [neregistrovani]

Povodom izjave ministre Djordjevića

Nažalost, ministar Djordjevic je u pravu, da citirajući Dučića i Andrića o ulozi i položaju žena, u velikoj meri je u pravu. 

(četvrtak, 08. mar 2018, 22:08)
Ana [neregistrovani]

Nije on za ministra

Vređa žene na Dan žena!

(četvrtak, 08. mar 2018, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Истина боли...

Све што је рекао министар, на жалост и свиђало се неком или не, стоји...

(četvrtak, 08. mar 2018, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

Eee

Kako se samo lepo ilustrovao izabranim citatima i otklonio svaku sumnju u dobre namere i lepotu i uzvišenost stavova koje gaji prema tim čudnim bićima ženskoga spola!

(četvrtak, 08. mar 2018, 21:13)
anonymous [neregistrovani]

Strašno

Ja ne znam čemu ovo vodi? Na dobro sigurno ne. Žene koliko vidim samo su zanemarene i ugrožene na medijima, na ulici mi ne deluje tako...na sreću?!

(četvrtak, 08. mar 2018, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

O zemljo Srbijo

Hajde politicari prestanite ako Boga znate.Stigao vam diktat sa zapada da nas posle zastite prava LGBT osoba, sad malo zamajavate sa pravima zena kao da su one do danas bile tretirane poput zivotinja, eto takav utisak se stice kad se pogleda ova feministicka propaganda.Boga mu, kako li zene ovako diskriminisane na svakom koraku prezivese i opstase tolike hiljade godina?Moja zena se smeje kad slusa i gleda ove price.

(četvrtak, 08. mar 2018, 19:52)
Sinisa [neregistrovani]

Gde bas Ducica

Ducic je o mnogi temama imao u najmanju ruku cudne stavove,a njegovo nipodastavanje zena je opste poznato!