Stabilno stanje u opštinama sa vanrednom situacijom

U opštinama u kojima je zbog porasta vodostaja na rekama uvedena vanredna situacija stanje je danas stabilno, ocenjeno je na sednici Vlade Srbije, uz konstataciju da su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a u pripravnosti.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije će blagovremeno reagovati ukoliko dođe do porasta vodostaja bujičnih potoka i reka, koji bi mogao da prouzrokuje eventualne poplave, rečeno je u Vladi Srbije, a navodi se u saopštenju sa sednice.

Uz podsećanje da je vanredna situacija proglašena u opštinama Prokuplje, Doljevac, Žitorađa, Zaječar, Negotin i Boljevac, ali da je u poslednjih 24 sata stanje stabilno, navedeno je i da se vanredna odbrana od poplava sprovodi na slivu Južne Morave, Timoka, Nišave, Jablanice i Toplice.

Članovi Vlade informasani su da je Sektor za vanredne situacije angažovan na dostavljanju hrane i lekova građanima, asistenciji hitnim medicinskim službama, crpljenju vode iz ugroženih objekata i punjenju džakova sa peskom kako bi bili ojačani nasipi i bedemi.

Inače, od početka snežnih padavina do danas, vatrogasci-spasioci evakuisali su 109 osoba, i to 29 iz Doljevca, 75 iz Prokuplja, dok je pet lica evakuisanih iz Ćićevca u toku dana vraćeno u svoje domove, saopšteno je na sednici.

Premijerka Ana Brnabić i članovi vlade upoznati su sa nalogom komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da svi štabovi za vanredne situacije hitno preduzmu sve neophodne preventivne i operativne mere, kako bi se smanjio rizik od eventualnih poplava koje mogu nastati usled topljenja snega i rasta vodostaja na rekama.

Dragana Sotirovski iz Okružnog štaba za vanredne situacije kaže da je u niškom naselju 9. maj, gde su ugrožena domaćinstva zbog obilnih padavina, neophodan kolektor.

"Okružni štab preduzima sve da se postave pumpe koje mogu da izvuku vodu i pokušava da alarmira sve institucije da obiđu teren", istakla je Sotirovski apelujući na nadležne da što češće šalju vodu na analizu kako bi se izbegle posledice po zdravlje ljudi.

"Vanredne mere nisu uvedene jer smatramo da možemo da pružimo pomoć naselju, a poruka ljudima je da budu strpljivi", napominje Sotirovski.

Kada je reč o opštini Doljevac gde je i dalje na snazi vanredna situacija, Sotirovski navodi da je tamo u klizištu oštećeno ukupno pet kuća od kojih dve nisu za život.

Velika Morava kod Bagrdana iznad granice redovne odbrane

Vodostaj Velike Morave opada kod Varvarina, raste prema ušću u Dunav, a kod Bagrdana (Jagodina) je prevazišao granicu redovne odbrane od poplava.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a za Pomoravski okrug Goran Kušić izjavio je Tanjugu da kod Bagrdana "još nije proglašena odbrana, ali je dato upozorenje nadležnim službama da pojačaju stalno prisustvo i dežurstvo na tom delu".

Naveo je da nivo Morave danas stagnira, da se sutra očekuje neznatan porast, te da se reka nije nigde izlila, osim na nebranjenin mestima, koja su predviđena za to.

Kušić je dodao da je ponovo otvoren lokalni put Čepure-Raševica kod Paraćina, koji je bio poplavljen,"jer se voda povukla".

Dodao je da je ponegde voda ušla u neke objekte, koji su izgrađeni između obale i nasipa gde je svaka izgradnja zabranjena, što može dovesti do problema zbog evakuacije ljudi i stvari.

Prema podacima lokalne Hidrološke stanice u Bagrdanu, vodostaj Velike Morave je danas 502 centimetra, za devet centimetara veći nego juče i prevazišao je redovnu odbranu od poplave, koja stupa na snagu kada vodostaj u ovom delu toka pređe 500 centimetara.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, vodostaj Velike Morave kod Vravarina je 219 centimatara, 32 centimetaara niži nego juče, kod Ćuprije je 352 centimetra i veći je za 40 centimetara, kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) je 124 centimetra i veći za 40 centimetara od juče.

U Pomoravlju od noćas pada kiša bez prestanka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво