"Žene veliki potencijal za razvoj Srbije"

Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti naziv je novog trogodišnjeg projekta EU, koji je počeo na Međunarodni dan žena, a u cilju daljeg osnaživanja položaja žena u Srbiji. Žene predstavljaju veliki potencijal za ukupan razvoj, a pre svega ekonomski, izjavila ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao da su danas žene izložene nasilju, diskriminaciji, prisilnim brakovima, i generalno nejedankosti.

Projekat finansira EU sa dva miliona evra bespovratne pomoći, a obeležavanju početka projekata u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovali su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU Sem Fabrici, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Poledica i zamenica regionalne direktorke "UN Women" Sabrin Frejzer.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obratila se video-porukom. 

Joksimovićeva se povodom Međunarodnog dana žena osvrnula na često postavljano pitanje u Srbiji o tome da li je ovaj praznik još aktuelan i da li ga treba obeležavati.

"Mislim da je ovaj praznik i danas važno obeležavati zato što prava žena svuda u svetu još nisu do kraja ostvarena – ni politička, ni socijalna, ni ekonomska. U tom smislu 8. mart zadržava značaj širom sveta", smatra Joksimovićeva.

Kaže da u Srbiji žene predstavljaju veliki potencijal za ukupan razvoj, a pre svega ekonomski.

"Iako su žene većina u ukupnoj populaciji, one su zapravo manjina na tržištu rada. To je neodrživo i ne vodi ekonomskom razvoju. Moramo da unapredimo rodnu ravnopravnost u smislu društva jednakih šansi, što je jedna značajna evropska vrednost", rekla je Joksimovićeva.

U tom smislu je pomenula da je Vlada Srbije donela dva važna dokumenta čiji je cilj osnaživanje položaja žena u Srbiji, a to su Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena za period od 2016-2020. i Nacionalna strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je važna za ekonomsko osnaživanje žena.

"Pored novca iz budžeta koji smo odvojili za ove programe, EU kao naš najveći partner izdvojila je još dva miliona evra bespovratnih sredstava kroz pretpristupne fondove (IPA), kako za jačanje institucionalnog okvira za rodnu ravnopravnost žena tako i za direktne donacije za razvoj ženskog preduzetništva, mentorstva, posebno za žene u ruralnim područjima", objasnila je Joksimovićeva.

Ona je uverena da će dodatni novac iz EU pomoći da tema rodne ravnopravnosti bude pokrenuta ne samo kao medijska priča, već da će poslužiti za konkretno ekonomsko osnaživanje žena i unapređenje preduzetničkog duha naših žena, za koje kaže da su sposobne i imaju kapacitete i znanja za mnoge poslove.

Ukazala je i da Ministarstvo na čijem je ona čelu ima dobru saradnju sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost koje vodi ministarka Zorana Mihajlović, te podsetila da je ona prva pokrenula pitanje rodne ravnopravnosti kada je pre tri godine Koordinaciono telo formirano.

"Još raditi na rodnoj ravnopravnosti" 

Šef Delegacije EU Sem Fabrici saglasio se sa ministarkom Joksimović da još treba raditi na rodnoj ravnopravnosti, navodeći da su i danas žene izložene nasilju, diskriminaciji, prisilnim brakovima, i generalno nejedankosti.

"Žene još nemaju odgovarajući pristup tržištu rada, ekonomiji, obrazovanju... Sa ovog mesta podstičemo jedni druge da nastavimo da radimo na ovim bitnim ciljevima. Jednakost između muškaraca i žena je suštinski element vrednosti EU", ukazao je Fabrici.

Oslanjajući se na statistiku Evropske komisije, Fabrici je pomenuo da je 66 odsto žena zaposleno na tržištu rada, ali da nisu još ostvarile svoju punu ekonomsku nezavisnost, te da žene u EU zarađuju u proseku 16 odsto manje nego muškarci.

Rekao je i da je podrška EU Srbiji na putu ka pridruživanju čvrsta i jasna i pohvalio dosadašnji napredak Srbije na polju rodne ravnopravnosti, podsetivši da je jedina zemlja koja nije članica EU, a koja je uvela indeks praćenja rodne ravnopravnosti, pokrenula Nacionalu strategiju rodne ravnopravnosti i da je usvojila rodno odgovorno budžetiranje.

Video-porukom oglasila se ministarka građevinarstva i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja je istakla da je Srbija dosta uradila na polju rodne ravnopravnosti u poslednjih nekoliko godina, ali i da Srbiju očekuje dosta posla.

"Sa partnerima poput "UN Women" i Delegacijom EU u Srbiji, pomerali smo granice. Jačali smo mehanizme za rodnu ravnopravnost, prvi put smo uveli mere na koje možemo biti ponosni – indeks rodne ravnopravnosti, rodno odgovorno budžetiranje ili, onome što nas od danas čeka, a to je realizacija IPA programa vrednog dva miliona evra", rekla je Mihajlović.

Projekat će se sprovoditi u saradnji Koordinacionog tela rodne ravnopravnosti Vlade Srbije i organizacije "UN Women", te je Sabrin Frejzer iz te organizacije istakla da je danas u Srbiji pokrenuta još jedna kampanja koja treba da unapredi položaj žena, a pod nazivom "On za nju".

Prema njenim rečima, cilj kampanje je da u poboljšanje položaja žena uključi muškarce iz različitih kategorija – ekonomije, politike, sporta, jer su, kaže, muškarci i žene u ovoj borbi partneri.

Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, primetio je da su uprkos napretku koji je ostvaren na polju rodne ravnopravnosti, žene u Srbiji i dalje žrtve nasilja, ali i da se često u razgovoru za posao susreću s pitanjima da li su braku, planiraju li decu, što su, kaže, problemi koje muškarci nemaju. 

"Naše žene su sposobne i jake, spremne da donose mnogo odgovornije odluke nego što su do sada to radile, ali potrebno je još unaprediti zakonodavni okvir, imamo strategiju rodne ravnopravnosti i akcioni plan i jedna smo od prvih zemalja u Evropi koja uvodi rodno budžetiranje", zaključio je Poledica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво