Traktori porodicama iz Bresnice i Donje Brnjice

Porodica Gorana Vasovića u selu Bresnica kod Zvečana dobila je traktor, donaciju Slobodana Tešića, privrednika iz Beograda. Traktor na poklon dobio i poljoprivrednik Sreten Miladinović iz Donje Brnjice, koja se nalazi južno od Ibra. Uručenju donacije je prisustvovao generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je naveo da će Srbija nastaviti sa donacijama na KiM.

Nikola Selaković navodi da je ovo samo jedna akcija u nizu i da će se sa njima nastaviti.

"Ovo je samo jedan u nizu akata solidarnosti, podrške i pomoći Srbima na KiM, koja je odjek posete predsednika Republike sredinom januara meseca, i razgovora koji je imao sa građanima srpske nacionalnosti sa KiM, u Lapljem Selu", rekao je Selaković.

Navodi da će se sa takvim akcijama nastaviti i dodaje da je država odlučila da višestruko poveća svoja budžetska davanja za pomoć poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji kako bi im omogućila bolju i tehnološki savremeniju proizvodnju, a tako i bolju perspektivu života na svojim ognjištima.

"Sa ovim akcijama će se svakako nastaviti, a zahvaljujući, između ostalog, i toj velikoj i nesebičnoj pomoći i Republika Srbija je odlučila da višestruko poveća svoja budžetska davanja za pomoć poljoprivrednicima na KiM, da im omogući mnogo bolju i tehnološki savremeniju proizvodnju i da na pravi način pomogne njihovom opstanku i ostanku upravo ovde na njihovim vekovnim ognjištima", istakao je Selaković.

Ključeve traktora Vasovićima su uručili generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i ministarstva za povratak, i lokalne samouprave.

Selaković je rekao da "taj čestiti domaćin sa svojom porodicom obrađuje 16,5 hektara zemlje, ozbiljno se bavi voćarstvom i ima zasade šljiva koje planira da proširi".

"Zahvaljujući velikom autoritetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, građani Srbije koji imaju više iskazali su solidarnost. Ovaj traktor će mu pomoći da svoje zasade proširi, lakše obrađuje zemlju, da ostvari veći prihod i da svojim čestitim i poštenim radom ostane da živi na ovoj našoj zemlji", kazao je Selaković.

Vasović je zahvalio predsedniku Srbije, Kancelariji za KiM i svima koji su pomogli da dobije traktor i bavi se poslom na kvalitetniji način i dodao da je do sada sam obrađivao zemlju malim motokultivatorom.

U Donjoj Brnjici, gde je traktor uručen Sretenu Miladinoviću, koji nakon što je dobio otkaz u Prištini živi obrađujući oko šest hektara zemlje, Selaković je rekao da je uveren da će toj porodici pomoć omogućiti bolje prinose, pa možda i uvećanje poseda.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev je naveo da mu je veoma drago što je danas uručena pomoć porodici Miladinović, koja je za Kancelariju, kaže, na više nivoa simbolična, pre svega zato što živi u mestu Donja Brnjica, kraj slavnog Gazimestana.

"Oni dokazuju nešto što navodimo često kao primer našem narodu na KiM, da ne treba očajavati ni u jednoj situaciji u životu, da se treba boriti, istrajati, da treba ostati svoj na svome. Oni su bili napadani, prebijani, maltretirani, pljačkani više puta, ali su uprkos tome pobeđivali svojom snagom, verom u bolje sutra i nema lepšeg osećaja nego kada se vidi da su oni puni optimizma, puni pozitivne energije, puni dobrog raspoloženja i vedrine da nastave borbu za svoj bolji život i život svoje troje dece. Mi smo tu bili, jesmo i bićemo", rekao je Kozarev.

Budžet Kancelarije je zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede za ovu godinu veći pet puta nego protekle godine, naveo je Kozarev, dodajući da postoji mogućnost da se distribuira što više pomoći što većem broju ljudi na KiM.

Miladinović je naveo da će mu traktor značiti mnogo, jer na KiM najviše mogućnosti za bilo kakvu zaradu ima u poljoprivredi.

"Mislim da je najviše omladine nezaposleno na KiM. Ima momaka od 30 godina, nigde ne rade i nemaju gde da se zaposle. Hvala Vladi Srbije za poklon, to će nam koliko-toliko pomoći, ali treba pronaći način da se mladi zapošljavaju", kazao je Miladinović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво