U Srbiji će biti regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera

Zavod "Moma Stanojlović" biće regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se sastao sa Sezarom Sančezom Lopezom, potpredsednikom kompanije "Erbas" za jugoistočnu Evropu i Izrael.

"Veoma smo zadovoljni našom saradnjom i, kada je u pitanju nabavka helikoptera H-145M, sve ide po planu i do kraja godine očekujemo dva helikoptera – jedan za Ministarstvo odbrane, a drugi za Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je posebno značajno što se saradnja s renomiranom kompanijom diže na jedan viši nivo, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Zavod "Moma Stanojlović" će u budućnosti imati sposobnost i mogućnost da postane regionalni centar za održavanje "Erbasovih" helikoptera, ali i za održavanje naših "gazela" i biće u stanju da značajno razvije svoje kapacitete.

"To znači usvajanje novih tehnologija i znanja, zapošljavanje ljudi i naš izlazak na treća tržišta. Zavod na taj način zaista može da kaže da će imati sigurnu budućnost i to je ono što je za nas najvažnije, jer vi možete da kupite helikoptere, kao i avione, ali da osvojite tehnologiju i da naučite kako se održavaju, kako se s njima radi i zarađuje na tome, e to možete da uradite samo na ovaj način i zato je to za nas od ogromnog interesa", naglasio je Vulin.

Podsetio je da je Ministarstvo odbrane naručilo šest helikoptera. Ministarstvo unutrašnjih poslova dobiće tri helikoptera, od kojih je jedan za hitan medicinski transport.

"Imaćemo četiri borbena helikoptera, a dva će biti namenjena za spasavanje i traženje. Svi će biti opremljeni najmodernijom tehnikom. Kupili smo izuzetan napadački sistem, a biće opremljeni i delom našeg naoružanja", dodao je Vulin.

Naveo je da "upravo radimo i dogovaramo se s nemačkim tehničarima kako da se postave određeni tipovi našeg naoružanja, na primer mitraljeska gondola 12/7 i kako da se postave određeni bacači nevođenih raketa od 80 metara".

Potpredsednik "Erbasa" za Jugoistočnu Evropu i Izrael Sezar Sančez Lopez kaže da je njihov sledeći korak da promovišu "Momu Stanojlovića" kako bi zainteresovali korisnike na tržištu.

"Ovo nije običan ugovor, jer je reč i o razvoju tehnologije i o saradnji koja ima politički značaj, i važna je za odbranu zemlje", ističe Sezar Sančez Lopez.

Miloradović: Saradnja sa "Erbasom" benefit

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je jedan od ozbiljnih benefita za Srbiju u ovom poslu tehnološka saradnja koju imamo sa "Erbasom".

"Oni su jedna od dve najveće kompanije u avio-industriji u svetu i tehnologije kojima raspolažu su na najvišem nivou, a to je veoma velika stvar za odbrambenu industriju Srbije i generalno srpske odbrambene tehnologije, da se uključe u spisak dobavljača i nosilaca takve vrste tehnologije, da možemo da radimo i isporučujemo delove i komponente i budemo deo tehnološke podrške tog sistema", rekao je on.

Miloradović je dodao da se "paket" ostvaruje intenzivno, i dok se proizvode helikopteri, vrše se odgovarajuće pripreme u Zavodu "Moma Stanojlović".

Rekao je da investicije koje je Vlada Srbije izdvojila prošle godine, s ciljem da se kapaciteti Zavoda podignu na odgovarajući nivo, idu u tom pravcu.

"To je nešto što što će biti velika stvar ne samo za 'Momu Stanojlovića' već i za vazduhoplovnu industriju Srbije, jer će tehnologije koje se uspostavljaju imati veoma široku primenu, a nakon sertifikacija, Zavod će biti ovlašćeni centar za remont helikoptera 'gazela', a to je prilično velika flota koja leti širom sveta", ocenio je Miloradović.

Ono što je značajnije od toga, napominje, je da će "Moma Stanojlović" biti sertifikovan da proizvodi delove za "Erbasov" program, pre svega helikopterski.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 08. mar 2018, 15:32)
Nikola [neregistrovani]

Idu Bolji dani

Idu bolji dani ne samo za Momu nego za celu naciju.

(četvrtak, 08. mar 2018, 13:15)
anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Idu bolji dani za "Momu Stanjlovica".