Novi Sad u pripravnosti zbog padavina i topljenja snega

U Novom Sadu se uvodi celodnevni monitoring prohodnosti vodenih korita i stanja nasipa, sa posebnim akcentom na bujične potoke na sremskoj strani tog grada zbog najavljenih većih količina padavina i potencijalnog naglog topljenja snega. 

Na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada, kojom je predsedavao gradonačelnik tog grada Miloš Vučević, određene su i lokacije za punjenje džakova peskom ukoliko bujični nanosi izazovu poplave, navodi se u saopštenju grada Novog Sada.

Sa te sednice je poručeno da Grad Novi Sad raspolaže sa Operativnim planom za odbranu od poplava kao i timom zaduženim za njegovu realizaciju, a taj plan predviđa aktivnosti javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova i drugih privrednih subjekata uključenih u sistem odbrane, ali i spisak materijalno-tehničkih sredstva koja bi se u slučaju potrebe upotrebljavala.

Dodaje se i da Grad Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda, da su bujični potoci pročišćeni, ali i da se kontinuirano prati njihovo stanje kao i stanje drugih odvodnih kanala. 

S tim u vezi, Gradski štab je pozvao građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, odnosno da ih ne koriste suprotno nameni, jer se tako ugrožavaju javni sistem odbrane od voda. 

Kako su saopštili predstavnici RHMZ, sneg se u Vojvodini otopio bez većih problema, očekuje se oko 70 milimetara padavina tokom marta, što se zbog ravnomerne raspoređenosti ne smatra intenzivnim padavinama koje bi mogle da izazovu probleme. 

Iz RHMZ-a navode i da je vodostaj Dunava srednje, odnosno srednje-niske visine, te da za sada nema opasnosti od poplava, ali da se ukupno stanje mora pratiti posebno zbog nastupajućeg topljenja snega na Alpima koje se očekuje u aprilu i maju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи