Počeli besplatni mamografski pregledi ispred RTS-a

Za žene zaposlene u RTS-u danas su počeli besplatni mamografski pregledi, od sutra priliku na pregled imaće sve zainteresovane žene u Beogradu.

Prof. dr Zorica Milošević, predsednica Komisije za skrining raka dojke Ministarstva zdravlja, navodi da tu pre svega misli na žene od 50 do 69 godina.

"Žene u tom starosnom dobu trebalo bi da rade mamografiju na svake dve godine, tako što ih poziva njihov dom zdravlja ili se one same prijavljuju za pregled", rekla je Miloševićeva.

Navodi da će u mobilnom mamografu ispred RTS-a uvek biti prisutna dva tehničara i dva radiologa, od kojih je jedan iz Doma zdravlja.

"Tehničari su obučeni da kontaktiraju sa ženom, da je prime na pregled i urade na odličnom uređaju kvalitetan snimak. Biće prisutna i dva radiologa, što ne postoji ni u jednom drugom mestu", objašnjava Miloševićeva.

Dodaje da je odaziv žena na mamografski pregled u domovima zdravlja slabiji nego u ostalim mestima.

"Tako da smo mi rešili da dođemo kod žena, ovde ispred RTS-a, i da na neki način u narednih 12 dana prikažemo ženama kako izgleda preventivni pregled", navodi Miloševićeva.

Preventivnim pregledima otkriveno više od 800 karcinoma 

Prim. dr Verica Jovanović sa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" navodi da je do sada tokom preventivnih pregleda otkriveno više od 800 karcinoma.

"Moram da istaknem da su oni otkriveni kod zdravih žena i da je upravo taj preventivni pregled doprineo da se bolest otkrije na vreme", rekla je Jovanovićeva.

Ističe da je jako važno da se žene koje napune 50 godina jave na preventivni pregled. 

"Ministarstvo zdravlja je krajem 2012. godine pokrenulo organizovani program skrininga koji je baziran pre svega na pregled zdravih žena. Jako je važno da žena i ako je zdrava, a ima preko 50 godina dođe na preventivni pregled", navela je Jovanovićeva.

Dodaje da je mamografski pregled moguće obaviti u 13 domova zdravlja na teritoriji Beograda, i u 35 domova zdravlja i bolnica širom Srbije.

Blagovremenim otkrivanjem i odgovarajućim lečenjem, moguće je spasiti devet od deset obolelih žena.

Beograđanke ovaj preventivni pregled prethodno treba da zakažu preko Kancelarije za skrining, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" na telefon 011/ 2684 052 (od 8 do 14 časova). 

Snimanja će se obavljati od 13 do 19 časova radnim danom i od devet do 19 vikendom, a sve vreme će tu biti prisutan i tim stručnjaka. 

Nacionalnu kampanju "Rak je izlečiv", vodi RTS uz podršku Ministarstva zdravlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво