Zbrinjavanje otpada po sistemu "zagađivač plaća"

Od kada je u Srbiji uvedena ekološka taksa po sistemu "zagađivač plaća" kako bi se finansiralo zbrinjavanje otpada, broj onih koji je plaćaju je iz godine u godinu sve veći. Sve kompanije koje uvoze ili generišu otpad u proizvodnji dužne su da dostavljaju izveštaje Agenciji za zaštitu životne sredine, na osnovu čega plaćaju ekološku taksu, kako bi se finansiralo zbrinjavanje otpada.

Onima koji izbegavaju plaćanje takse slede prekršajne i krivične prijave, a za one koji se ne snalaze najbolje, Agencija je organizovala obuku o izveštavanju o otpadu.

Nacionalnom registru izvora zagađivanja prošle godine dostavljeno je 23.000 izveštaja, 8.000 više nego pre tri godine. 

Lazar Stanojević iz "Parka" u Beogradu kaže da je svakako to neki trošak ali da u njihovom poslovanju ne predstavlja tako značajnu stavku koja bi ih sprečila da daju korektne izveštaje.

"Dobili smo opomenu iz naše inspekcije, odnosno republičke inspekcije za prijavljivanje za 2017. godinu. Ja sam došla zbog toga da malo pojasnimo, jer smo se obratili ministarstvu da nam razjasni zašta se mi to teretimo", rekla je Ljiljana Bošković iz "Peštan Bukovik".

Agencija je pokrenula oko 6.000 prekršajnih prijava, a u saradnji sa MUP-om oko 200 krivičnih prijava protiv preduzeća koja ne ispunjavaju zakonske obaveze dostavljanja podataka.

"Ono što je praksa pokazala je da kada se kompaniji zapreti prekršajnom prijavom ona odmah nakon toga podnese izveštaj. Pored toga postoje kompnije koje naprosto dostavljaju lažne podatke i oni se procesuiraju bezbednosnim organima koji podnose krivične prijave", kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Dok je 2011. naplaćeno samo tri milijarde dinara, od ekološke takse je prošle godine u državni budžet ušlo 10 milijardi dinara. Međutim, samo pola tog novca je izdvojeno za zaštitu životne sredine, a petina za naknade za reciklažu.

"Šta se radi sa otpadom, to je suštinsko pitanje. U ovom trenutku mi nemamo jasno selektovane podatke o tome kolika je ukupna količina otpada što pokazuju i zadnji incidenti", kaže Miroslav Lutovac iz Privredne komore Srbije.

Procenjuje se da u Srbiji svake godine stvori oko 100.000 tona samo elektronskog i električnog otpada. Od toga se reciklira svega trećina, dok ostatak završava na deponijama i u prirodi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво