Besplatna mamografija na RTS-u

RTS, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije su omogućili ženama u Beogradu besplatnu mamografiju koju će, uz prethodno zakazivanje telefonom, moći da ostvare od 8. do 20. marta, u mobilnoj ambulanti ispred zgrade RTS-a u Aberdarevoj ulici.

Preventivni skrining dojki preporučuje se ženama koje imaju 50 godina i više, a ovaj vid pregleda mogu obaviti i žene mlađe od preporučene životne dobi, ukoliko imaju neke simtomatične tegobe ili je neko u njihovoj porodici bolovao od sličnog ili istog oboljenja.

Sve dame koje su zainteresovane za besplatnu preventivnu mamografiju koju je omogućio tim kampanje RTS-a "Rak je izlečiv", moći će da iskoriste ovu mogućnost od 8. do 20. marta uz obavezno prethodno zakazivanje (od osam do 14 časova) putem telefona: 011/ 2684 052, Kancelarija za skrining, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Radno vreme/termini tokom kojih će na raspolaganju biti tim stručnjaka u mobilnom mamografu u Aberdarevoj ulici, ispred zgrade Radio-televizije Srbije (8–20. marta 2018): radnim danima 13.00–19.00 a vikendom 9.00–19.00.

Rak pogađa svakoga od nas, na različite načine. I zato svako može nešto da uradi kako bismo promenili upozoravajuću statistiku: od napuštanja loših životnih navika, stvaranja zdrave sredine u školi, na poslu, okruženju, redovnijih pregleda, poboljšanja uslova za otkrivanje i lečenje malignih bolesti.

Nacionalna kampanja RTS-a "Rak je izlečiv", koja se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije, jeste integrisana, sveobuhvatna kampanja koja će trajati godinu dana.

Ciljevi kampanje su informisanje i edukacija građana Srbije o značaju prevencije, pravovremena dijagnostika i odgovarajuća terapija, kako bi kod što više pacijenata bolest bila otkrivena na vreme, a životi sačuvani. Kampanja podrazumeva redovno izveštavanje u emisijama RTS-a, preventivne preglede, edukaciju kao i humanitarne akcije.

Vreme je da svi zajedno nešto promenimo i uradimo, poslednji je trenutak da se svi zajedno ujedinimo i pobedimo rak!

Koliko se čeka na zračenje? 

Prof. dr Radan Džodić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe da je prošle godine urađeno 7.000 operacija u pet operacionih dvorana.

"Oko 4.000 ljudi je imalo radio-terapiju, isto toliko je primalo hemioterapiju. Mašine su već stigle u onkologiju dva, s nestrpljenjem očekujemo da zbrinemo, da nema više od 350 pacijenata koji čekaju, već ćemo tu listu eliminisati sa osam akceleratora", kaže Džodić.

Načelnica Radioterapije KC Kragujevac dr Vesna Dimitrijević navodi da pacijenti desetak dana čekaju na ambulantno zračenje i otprilike mesec dana na hospitalizaciju.

U Nišu kažu da će uskoro početi da rade na četvrtom aparatu. "Za mesec i po dana počećemo da radimo i na četvrtom aparatu, to je aparat koji pripada najsavremenijoj generaciji", istakla je načelnica Radioterapije u KC Niš, onkolog, dr Katarina Branković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво