Pokrenulo se klizište kod Doljevca, nekoliko porodica evakuisano

U selu Malošištu, u opštini Doljevac, posle obilnih padavina pokrenulo se klizište. Vodostaji reka u Srbiji se prate. Rastu Ibar, Južna i Velika Morava s pritokama. Nadležne službe su na terenu. Kod Paraćina je za saobraćaj zatvoren lokalni put Čepure-Raševica.

Pet kuća je oštećeno u Malošištu, a s obzirom na to da je klizište radilo i tokom noći, oštećenja su veća nego juče. Porodice su evakuisane, a noć su provele kod prijatelja i u Crvenom krstu, javlja dopisnik RTS-a.

Pukotine na kući porodice Đokić u ovom mestu kod Doljevca od noćas su još veće. Jutros se urušila fasada, a zidovi se sve više odvajaju. Slavica Đokić tu živi sa osmočlanom porodicom, u kojoj je dvoje male dece i dvoje staraca.

"To je katastrofa. Toliko para smo uložili u ovu kuću. Sve smo to renovirali, uneli smo nove stvari. Šta da radimo, važno da smo živi", kaže Slavica.

Pomoćnik predsednika opštine Doljevac Bratislav Jovanović kaže za RTS da je stručna ekipa u utorak izašla na teren i sada se očekuje izveštaj zbog čega je došlo do klizišta.

"Ovo se prvi put desilo u našoj opštini. Nije ni bilo nagoveštaja i meštani su začuđeni, bilo je ranije i veće kiše i snegova, ali se ovo desilo prvi put", istakao je Jovanović.

Zbog toga uzroke ispituju geolozi, koji će predložiti rešenje za ovu situaciju.

"Čini mi se da je površinska voda glavni uzrok, jer je ona očigledno u većem obimu stizala poslednjih dana posle otapanja snega", navodi geolog Miroljub Samardaković.

Kanal za atmosferske vode, za koji meštani kažu da je možda uzrok problema, ponovo je prokopan. Međutim, to nije popravilo situaciju.

"Kanalizacija ne može da bude uzrok. Ona je urađena još pre 10 godina, ali nije u funkciji. Pojedini meštani su se sami na divlje priključili, ali šta je tu je", kaže Jovanović.

Opštinska komisija saopštiće narednih dana kolika je materijalna šteta, a nadležni kažu da će morati da nađu trajni smeštaj za ove porodice.

Prate se vodostaji

Kada je reč o opasnosti od izlivanja reka, vodostaji se prate. Na području Rasinskog okruga na snazi je vanredna odbrana od poplava. U Zaječaru Vojska pomaže u ojačavanju bedema na Belom Timoku, mada vodostaji Crnog i Belog Timoka opadaju.

Rastu Ibar, Južna i Velika Morava s pritokama.

Kod Paraćina je za saobraćaj zatvoren lokalni put Čepure-Raševica uz nebranjeni deo korita reke.

U mestu Praskovče kod Ražnja Južna Morava se povukla, ali su pod vodom i dalje neka domaćinstva i oranice.

Put Deligrad–Kruševac je ponovo otvoren za saobraćaj, dok je na delu puta kod Đunisa i dalje voda, pa je prolaz automobilima zabranjen.

U Žitorađi građani imaju probleme sa zapušenim kanalima, a u Nišu nevolje sa podzemnim vodama.

Na Kosovu i Metohiji voda se povlači u korita reka Lab, Sitnica i Ibar. U toku je procena štete, a u Prilužiju očekuju pomoć jer ovo je drugi put u nepune dve godine da su poplavljeni.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се