Kako zaštiti privatnost na internetu?

Korisnici interneta nekad nisu svesni koje sve podatke o sebi ostavljaju na mreži, rekla je za RTS Nevena Ružić iz kancelarije Poverenika za inforamcije od javnog značaja. EU je 2016. usvojila Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti i ona stupa na snagu 25. maja ove godine. Uredba se tiče svih koji žele da posluju na teritoriji EU i sa EU, ističe Ružićeva.

Nevena Ružić je gostujući u Dnenviku RTS-a navela da podaci o ličnosti nisu samo ime i prezime, adresa, JMBG već i registarske tablice kola, IP aresa, mejlovi, kontakti...

"To su podaci koje ostavljamo i dobrim delom ih ostavljamo nesvesno", naglašava Ružićeva.

Kako je objasnila, EU je 2016. godine usvojila Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti i zemljama-članicama je ostalo dve godine da usaglase svoje zakonodavstvo. Uredba stupa na snagu 25. maja 2018. godine i to je dan kada će na teritoriji Eu biti jedinstven sistem zaštite podataka.

Nevena Ružić dodaje da se uredba tiče svih onih koji žele da posluju na teritoriji EU i sa EU i da će se ticati naše privrede, bez obzira da li je zakonodavstvo usklađeno sa njom ili nije.

Dodaje da će sva preduzeća koja obrađuju podatke i posluju sa EU morati da vode računa.

Zato, ističe Ružićeva, važno je da kao država damo pravni okvir koji će dodatno garantovati da smo usklađeni sa tom uredbom.

Navela je da korisnici interneta generišu i distribuiraju podatke svakodnevno i da je cilj uredbe da ne dođe do kršenja privatnosti.

"To je ideja, a da li će uspeti, ostaje da se vidi", rekla je Ružićeva i dodala da zloupotreba uvek ide korak brže od propisa.

Međutim, ističe da bi svi trebalo da vode računa o svojoj privatnosti i privatnosti drugih ljudi, jer će onda zaštita biti bolja. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво