Oštećeni zbog pogrešno upisanog državljanstva, traže usvajanje amandmana

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) podnelo je Odboru za bezbednost i unutrašnje poslove nacrt amandmana na Zakon o državljanstvu, što bi, smatraju u tom udruženju, omogućilo da se ispravi pogrešno upisano državljanstvo više od pet hiljada Srba poreklom iz Hrvatske.

Srbi poreklom iz Hrvatske rođeni u Srbiji do 1991. godine zbog pogrešno upisanog državljanstva ne mogu da ostvare svoja prava u toj zemlji, a pre svega pravo na državljanstvo.

"Izmena Zakona omogućila bi da nekoliko hiljada ljudi zadrži državljanstvo Srbije, i istovremeno ostvari svoje pravo na državljanstvo Hrvatske koje im pripada po poreklu. Ova izmena ne košta ništa državu Srbiju, a rešila bi realne probleme njenih građana", navedeno je u saopštenju.

Savo Manojlović, predsednik UZUZ-a ističe da ove nedelje počinje sednica Skupštine na kojoj će se glasati o izmenama Zakona o državljanstvu, pa je, kako je naglasio, važno da se amandman zvanično predloži i izglasa u parlamentu kako bi se omogućilo ostvarivanje prava velikog broja građana.

Manojlović objašnjava da su sugrađani koji su pored jugoslovenskog imali i tzv. državljanstvo pojedine republike, posle raspada SFRJ automatski postali državljani tih republika.

Recimo, ljudima koji su u Srbiji rođeni do 1991. godine, a čiji roditelji su imali hrvatsko državljanstvo, često je pogrešno upisivano državljanstvo federalne jedinice Srbije, umesto Hrvatske. Njima danas Hrvatska odbija da prizna pravo na državljanstvo, dok iz Srbije ne donesu validan dokument da su bili državljani federalne jedinice Hrvatske.

Srbija to odbija da učini, jer bi to značilo da se gubi osnov i samim tim srpsko državljanstvo, pa Manojlović napominje da bi promena Zakona ispravila ovaj začarani lavirint birokratije.

Inicijativa za rešavanje ovog problema krenula je kada se UZUZ-u obratila majka lica s invaliditetom rođenog 1983. u Beogradu, kome Hrvatska ne dozvoljava upis u knjigu državljana, iako mu oba roditelja imaju državljanstvo te zemlje.

U saopštenju za medije UZUZ navodi da je njihovu inicijativu podrzao poslanik u srpskom parlamentu Miodrag Linta, koji je i predsednik Saveza Srba u regionu, a uveren je da bi se predloženim amandmanom rešio problem koji postoji gotovo tri decenije.

Inicijativu je podržao i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT), koji je izvršni partner UNHCR-a.

Za izmene zakona založio se i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, usvajanje amandmana omogućilo bi im da zadrže državljanstvo Srbije, i istovremeno ostvari svoje pravo na državljanstvo Hrvatske koje im pripada po poreklu, a time i mogućnost da rešava ostale probleme u Hrvatskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара