Raste vodostaj reka – vanredna situacija u Prokuplju, Doljevcu, Žitorađi i Zaječaru

Zbog naglog topljenja snega, raste vodostaj Velike Morave i svih reka u Pomoravlju, Resavi i Levču. U Doljevcu proglašena vanredna situacija zbog izlivanja Toplice i bujičnih potoka. U naselju Guba u Prokuplju evakuisano oko 75 ljudi. Vanredno je i u Žitorađi, kao i u Zaječaru gde preti izlivanje Belog i Crnog Timoka, kao i reke Timok.

21.15 – Zbog izlivanja reke za saobraćaj je zatvoren regionalni put Kruševac – Niš preko Đunisa. 

19.30 – Polovina Gadžinog Hana sada ima struju, nakon što je premošćen problem s napajanjem posle pada drveta na dalekovod.

18.30 – Vanredna odbrana od poplava u kompletnom slivu Južne Morave i Timoka, kaže direktor "Srbijavoda" Goran Puzović.

18.00 – Smiruje se situacija u Prokuplju, nivo Toplice počinje da opada, javlja dopisnik RTS-a. 

17.30 – Vanredna situacija i u Žitorađi, kaže načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije.

17.00 – Trećina Prokuplja bez vode, obezbeđene cisterne, javlja dopisnik RTS-a.

16.05 – Zbog izlivanja Južne Morave, pod vodom je deonica regionalog puta Kruševac–Niš u Đunisu, pa se saobraća otežano.

14.15 – U Zaječaru i Doljevcu proglašena vanredna situacija zbog opasnosti od poplava.

Zbog opasnosti od poplava na teritoriji Žitorađe, Doljevca i Prokuplja, danas je proglašena vanredna situacija, kaže načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Živko Babović.

U Doljevcu je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja Toplice i bujičnih potoka, a izliva se i Jugbogdanovačka reka. U nekoliko sela ugroženo je više od 50 domaćinstava.

U prostorije Crvenog krsta smešteno je devet osoba. Ugrožen je i dom za odrasla invalidna lica u koji je smešteno više od 80 osoba.

Na terenu je mehanizacija i prave se bedemi džakovima punjenim peskom.

Vanredno je i u Prokuplju, gde se izlila Toplica i ugrozila nekoliko naselja, vodozahvata i industrijskih objekata.

Kod Kuršumlije se izlila reka Kosanica i poplavila mlin i polje u selu Kastrat.

U Zaječaru je ukinuta vanredna situacija zbog snega, ali je proglašena vanredna situacija zbog mogućnosti izlivanja Belog, Crnog i Velikog Timoka.

Beli Timok se kod sela Vratarnica već izliva, saopštio je Štab za vanredne situacije grada Zaječara.

Tokom noći očekuje se vrh poplavnog talasa na Belom Timoku. Delimično je ugroženo 250 domaćinstava ili oko hiljadu ljudi.

Iz smera Knjaževca stiže novi talas vode. Svrljiški Timok je u porastu, ali se u večernjim časovima očekuje njegova stagnacija. Najveće količine snega u slivu te reke već su se otopile nakon noćašnjih visokih temperatura na tom potezu.

Srećna okolnost u ovom trenutku je da Trgoviški Timok još uvek miruje.

Prema poslednjim merenjima nivoa reka, Beli Timok je dostigao kvotu 200, što je granica za vanrednu odbranu od poplava. Crni Timok je na koti 160, Trgoviški je 125, Svrljiški 195.

Štab za vanredne situacije i "Srbijavode" su na terenu kako bi delovali preventivno. U funkciju je stavljena sva raspoloživa mehanizacija.

"RTB Bor nam je nam je izašao u susret i šalje nam tešku mehanizaciju. Brzina otapanja snega je veća nego 2010. godine te moramo da budemo na oporezu i u pripravnosti", navodi se u saopštenju.

Tokom dana su "Srbijavode" uvele vanrednu odbranu od poplava i u kompletnom slivu Južne Morave, kaže direktor tog preduzeća Goran Puzović.

Dodaje da će se vodostaj na Crnom, Belom, Velikom i Svrljiškom Timoku kretati u nivou "vanrednih odbrana od poplava".

Zbog naglog porasta vodostaja Južne Morave, i na teritoriji grada Kruševca je na snazi vanredna odbrana od poplava. Nešto posle 20 časova zbog izlivanja reke iz korita za saobraćaj je zatvoren regionalni put Kruševac – Niš preko Đunisa.

Gradski štab za vanredne situacije organizovao je 24-časovna dežurstva nadležnih službi.

Zbog topljenja snega sa Jastrepca i nabujalih potoka Ribarska reka u Kaoniku je poplavila oranice u priobalju, ali za sada domaćinstva nisu ugrožena. U porastu je i vodostaj reke Rasine.

Nabujale reke nose veliku količinu smeća 

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da će od sutra, usled porasta temperature, pojačanja južnog vetra i kiše, povremeno dolaziti do naglog topljenja snega. 

Velika Morava, kod Varvarina, od juče je porasla za 105 centimetara, kod Ćuprije 56, kod Bagrdana kod Jagodine 47 centimetara.

U Hidrometeorološkom zavodu Srbije prognoziraju dalji rast vodostaja Velike Morave celim njenim tokom.

Morava je mutna, nabujala, nosi velike količine smeća, grana, plastičnih boca.

Reka Crnica kod Paraćina je porasla od juče devet centimetara, Belica kod Jagodine 26, Lugomir kod Majura (Jagodina) 60 centimetara, Resava, kod manastira Manasije kod Despotovca, sedam centimetara i kod Svilajnca 24 centimetra, navode u lokalnim hidrološkim stanicama.

Vodostaj tih reka će i dalje rasti, ali su procene da neće izaći iz korita, jer su lokalne samouprave u poslednje tri godine dosta uradile na čišćenju vodotoka, otklanjanju uskih grla i učvršćivanju brana i nasipa.

Crnica, Resava i Lugomir su 2014. godine u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini izazvale katastrofalne poplave sa velikom materijalnom štetom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи