Pismo Olivere Zekić generalnom direktoru RTS-a

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić uputila je pismo generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću povodom emisije "Upitnik" od četvrtka 1. marta. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine Bujoševiću,

Obraćam Vam se ovim pismom, jer je Regulatorno telo za elektronske medije dobilo niz prigovora gledalaca i tokom prikazivanja emisije Upitnik (četvrtak, 1. mart, 21 sat), kao i dan po emitovanju, koji nisu mogli jasno da čuju šta govori jedan od učesnika debate, Goran Vesić, predstavnik liste "Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd". Služba za nadzor i analizu REM-a postupila je po prigovorima i ustanovila je da su oni tačni, i da je, tokom emisije, režija smanjivala zvuk, dok je Goran Vesić pokušavao da govori.

U emisiji za koju ne postoje ni uređena pravila, niti je jasno određena sekundaža tokom koje neko od učesnika može da govori, moram da Vas jasno i glasno pitam, u skladu sa kojim pravilnikom, ili možda po čijem nalogu, ste smanjili ton jednom od gostiju za čak dva decibela? Sigurna sam da će se i gledaoci složiti da se ovako nešto nikada nije dogodilo na Javnom servisu, koji je pravljenjem ove namerne tehničke, tonske, a ustvari duboko političke greške, izrazito favorizovao predstavnika bivše vlasti Dragana Đilasa, kome je dopušteno da govori i debatuje, dok je predstavnik vladajuće koalicije, ovakvim igranjem sa zvukom, pokušan da bude predstavljen kao neko ko je nepristojan, ko dobacuje i kibicuje sa strane.

Malo je reći da je zgranutost osnovni razlog za ovo pismo, pošto osećaj koji imam, zbog činjenice da ste se, usred kampanje, u režiji, bezočno poigravali tonom, daleko prevazilazi zgranutost.

Više je reč o zgroženosti, pogotovo što je to urađeno uoči predizborne ćutnje, u emisiji Upitnik na prvom programu Javnog servisa. tokom koje je jednom prisutnom suštinski ukidan ton, i to da bi se bolje čuo drugi kandidat – Dragan Đilas. Emisija Upitnik bila je poslednja u nizu predizbornih emisija na Javnom servisu, što znači i da bilo kakva ispravka, ili emitovanje emisije sa jasnim tonom svih učesnika, više nije moguće.

A kako ste vi Javni servis, i kako imate zakonom jasno propisane obaveze kada je reč o predstavljanju lista i kandidata, ne preostaje mi ništa drugo, nego da Vas javno pitam – šta ste, igrajući se reglerima i utišavajući jednog od učesnika debate, hteli da uradite?

Pogotovo što, sve vreme kampanje, Radio-televizija Srbije ništa slično nije radila. Boško Obradović je imao priliku da bez stišavanja, ne samo glasno da kaže, nego i glasno da pljune svoje političke opononente. Nikola Sandulović je, bez smanjivanja zvuka, mogao da poruči kako je Aleksandar Vučić kukavica, i da mu uz to i preti. Dragan Đilas je, uz pun ton, naglas mogao da se obračunava i sa Aleksandrom Vučićem i sa Goranom Vesićem. Jedino je Vesić bio utišan.

Zašto? Šta ste vi? Razredni starešina koji odlučuje ko od učenika sme, a ko ne sme nešto da kaže? Sudija koji bira ko ima pravo na završnu reč? Arbitar koji lomi nogu jednom fudbaleru, da bi drugi mogao da postigne gol?

I razumem ja kada Vi, svoje očigledne simpatije prema jednoj strani, pokrijete zakonom. Uostalom, REM je odmah, po Vašoj prijavi, reagovao i zabranio spot Srpske napredne stranke, jer zakon jeste tako nalagao.

Takođe, REM nije zabranjivao, niti su Vama smetali, spotove Dragana Đilasa, opet samo zato što je za takvu odluku postojalo uporište u zakonu.

Ali, u kom i kakvom zakonu, pravilniku, ili bilo kom drugom aktu, stoji odredba da režija može da utiša ton jednom učesniku emisije, a drugom da pojača?

S kojim pravom ste gledaocima, Srbiji, ukinuli pravo da saznaju, i čuju, sve?

Na kraju, pošto se hvalite da ste šampioni gledanosti (što je činjenica koju ste, u četvrtak uveče brutalno zloupotrebili), moram da Vas podsetim na jednu definiciju fer pleja, po kojoj šampione čini upravo ono što rade – kada ih niko ne gleda. U Vašem slučaju, ono što radite gledaocima iza leđa, u režiji, i emisije, ali i u pokušaju režije čitavih izbora. A to je upravo ono na šta nemate pravo.

Bez mogućnosti da Vas, zbog nedostataka u samom zakonu, čak i opomenem, odlučila sam da Vam bar javno kažem šta ste, ko zna zbog čega i za koga, uradili. 

Regulatorno telo za elektronske medije

Član Saveta

Olivera Zekić

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво