Otvorena očna banka VMA

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) danas je, povodom 174. godišnjice postojanja, otvorena Očna banka, što je, prema rečima zastupnika načelnika te zdravstvene ustanove pukovnika Miroslava Vukosavljevića, početak nečega što predstavlja budućnost ne samo za VMA, nego za zdravstvo u Srbiji.

To je početak stvaranja i banke tkiva, kostiju i membrana, rekao je Miroslav Vukosavljević.

Kako je istakao, Očna banka ima zaokruženo mašinsko postrojenje kojim je moguće obaviti sve potrebne procedure, a ukupna vrednost projekta je 13 miliona dinara, "koliko košta 15 transplantacija rožnjače koje treba uraditi van zemlje", a sada će to moći da se napravi na VMA.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je otvaranje Očne banke dokaz kvaliteta vojnog zdravstva i toga da je ono na najvišem naučnom i istraživačkom nivou.

To je, kako je istakao, dobra vest za sve zdravstvene osiguranike u Srbiji, a ne samo vojne.

"To je dokaz da koliko god ste uložili u vojsku, uložili ste u kvalitet života svih građana Srbije", konstatovao je Vulin, naglasivši da je vrhunski kvalitet stručnjaka VMA za ponos i što Srbiju izdvaja od zemalja koje su razvijenije i imaju bolju zdravstvenu opremu.

Vulin je zahvalio državi što je i u teškim vremenima izdržala da se ne odrekne vojnog zdravstva, nego da ga sačuva.

Na svečanosti povodom Dana VMA dodeljena su tradicionalna priznanja - medalje "Dr Vladan Đorđević" najboljim hirurzima, a proglašena je i najbolja organizaciona jedinica te eminentne zdravstvene ustanove.

Ove godine najbolja klinika te ustanove je kardiologija, gde godišnje prime i zbrinu više od 2.000 teških pacijenata.

Profesor Slobodan Obradović, načenik Klinike za kardiologiju i interventnu medicinu, kaže da se stalno usavršavaju i uvode nove procedure.

Navodi da je prošle godine prvi put urađena veštačka valvula, preko kože i da je uvedeno mnogo novih metoda za lečenje plućne embolije.

"Što se tiče kadra, radimo do isrcpljenja. Nemamo dovoljno kadra, naročito sestrinskog, ali mi to nadoknađujemo velikim entizijazmom koji nas drži", ističe Obradović.

Povodom godišnjice, ove nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji organizovali su preventivne preglede, a zbog velikog interesovanja, narednu akciju planiraju za Dan vojske 23. aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се