"Prve transplantacije rožnjače na VMA narednih nedelja"

Zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik profesor Miroslav Vukosavljević kaže za RTS da će se, ako se usvoji zakon o transplantaciji organa i tkiva, broj transplantacija drastično povećati. Ističe da VMA ima najmanje liste čekanje i da se za operaciju katarakte čeka manje od godinu dana.

Miroslav Vukosavljević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je Očna banka projekat važan za celu zemlju.

"Ovo je najbolji način da se reši pitanje transplantacije jer ima dosta ljudi koji čekaju. Prve transplantacije rožnjače se mogu očekivati narednih nedelja, a zavisi i koliko će nas država podržati. Ako se usvoji zakon o transplantaciji organa i tkiva, broj transplantacija će se drastično povećati", objašnjava Vukosavljević.

Kaže da nastavna i obrazovna delatnost VMA idu zajedno sa lečenjem.

"Imamo više od 24.000-25.000 velikih operacija godišnje, preko pola miliona pregleda i to je ogromna mašina", napominje Miroslav Vukosavljević.

Dodaje da su deficitarne grane vezane za anesteziju, kardiohirurgiju i delimično neurohirurgiju.

"Radimo na popuni tih tačaka, a stalni problem je što odlazi mnogo medicinskih tehničara, kako iz ustanove tako i van zemlje. Imamo najmanje liste čekanje, na operaciju katarakte čeka se manje od godinu dana i ovo je način da sednemo i dogovorimo se, a mislim da možemo vrlo brzo da rešimo problem", napominje zastupnik načelnika VMA.

Ističe da je prioritet započeta obnova VMA, ali i obrazovanje kadra na kojem se radi.

"Medicinski fakultet je iznedrio već studente koji dolaze na specijalizaciju što je velika stvar", zaključuje Miroslav Vukosavljević.

Vojnomedicinska akademija obeležava 174. rođendan. Na ovaj svečani dan u toj ustanovi biće otvorena Očna banka, ali i dodeljene tradicionalne nagrade, proglašena najbolja organizaciona jedinica VMA i uručene medalje najboljim hirurzima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво