Udarne grupe u borbi protiv korupcije

Posebna odeljenja tužilaštava i sudova za suzbijanje korupcije i privrednog kriminala od danas rade. U četiri regionalna centra u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu udarne grupe otkrivaće krivična dela protiv privrede, službene dužnosti, davanja i primanja mita.

Tužioci, uz pomoć finansijskih forenzičara, policajaca i u krajnjem slučaju sudija, od sada će dokazivati kriminal u privredi gde imovinska šteta doseže 200 miliona dinara. Članovi tih takozvanih udarnih grupa prošli su obuku – kako da sakupe čvrste dokaze i to uz saradnju sa drugim organima.

"Očekuju se bolji rezultati u otkrivanju tih krivičnih dela, a na sudu je da kasnije odlučuje po optužbama i osuđuje takva lica", kaže predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić. 

Predsednica Višeg suda u Kraljevu Biljana Nikolić ističe da "imamo Čačak, Kraljevo, Užice, Jagodinu, Kruševac, Kragujevac i da su to sve sudovi za čije područje ćemo imati nadležnost za suzbijanje ovih koruptivih krivičnih dela".

Srpsko pravosuđe prvi put se sreće sa pojmom finansijski forenzičar. 

"Finansijski forenzičar je taj koji prikuplja informacije, koji gleda finansijsku dokumentaciju, koji poznaje odlično ekonomsku struku, pravila propisana finansijskim zakonima gde on može kroz ukrštanje tih podataka da nađe tragove koji vode korupciji i pranju novca", objašnjava direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić. 

Ministarka pravde Nela Kuburović ističe da su finansijski forenzičari tu da pruže stručnu pomoć.

"Tu su da ubrzaju postupke, a samim tim i da tužilaštva imaju jače obezbeđene dokaze, jače optužnice koje neće padati na kraju suđenja zbog nedostatka dokaza. Ono što je bitno – da se smanjuju troškovi postupka", napominje Kuburovićeva. 

Za krivična dela protiv prevare, pronevere ili zloupotrebe privrede, za primanje ili davanje mita u obavljanju privredne delatnosti i za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom, zaprećene su kazne od tri meseca do 12 godina zatvora, uz moguću novčanu kaznu ili oduzimanje imovinske koristi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво