Na hitnu transplantaciju organa i u Italiju

Pacijenti iz Srbije, kojima je potrebna hitna transplantacija, ubuduće će organ moći da dobiju i u Italiji, predviđeno je Protokolom o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa koji je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa Nacionalnim centrom za transplantanciju Italije.

Protokol su u Beogradu potpisali direktor Uprave za biomedicinu dr Vesna Rakonjac i direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta u prisustvu ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara.

Osim u oblasti donacije i transplantacije organa, Protokolom je predviđena i razmena profesionalnih i naučnih znanja i iskustva, program obuke zdravstvenih radnika, kao i unapređenje kapaciteta Uprave za biomedicinu kako bi se povećao broj doniranih organa.

Posebni vidovi saradnje u okviru ovog Protokola podrazumevaju i mogućnost stavljanja ograničenog broja pacijenata, kao i ograničenog broja hitnih pacijenata iz Srbije na liste čekanja koje se vode u Italiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Inače, saradnja se odnosi i na aktivnosti čuvanja rožnjače oka u bankama i aktivnosti presađivanja matičnih čelija hematopoeze, zasnovanih na istim principima.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar istakao je da zdravstvene institucije dve zemlje već duže uspešno sarađuju u oblasti zdravstva i da su započele program saradnje u oblasti transplantacije organa, te da je potpisivanje Protokola logičan nastavak te saradnje.

"Naši pacijenti će sada biti u mogućnosti da po hitnom postupku dobiju potrebne organe iz Italije, što je od neprocenjivog, životnog značaja. Takođe, Protokolom je predviđena i saradnja u oblasti ekspertske razmene iskustava, kao program obuke za zdravstvene radnike", rekao je ministar.

Naglasio je da Srbija ima "sjajne transplantacione timove" koji iz godine u godinu postižu značajane rezultate u oblasti transplantacije, ali da je cilj da se program dodatno unapredi i da se uči od najboljih.

Direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta je istakao je da će sve aktivnosti zajedničke saradnje biti usaglašene sa standardima Evropske unije i Saveta Evrope.

"Ponosni smo što smo u prilici da sarađujemo sa našim partnerima u Srbiji i ponudimo im našu ekspertizu i znanje, a sve u cilju da se nacionalni sistem Srbije u oblasti transplantacije i doniranja organa dodatno unapredi i ojača u skladu sa najboljim EU standardima u ovoj oblasti", istakao je dr Alesandro Nani Kosta.

Nani Kosta: Na transplantaciju u Italiju najteži pacijenti

Italija će preuzimati posebno komplikovane, najteže pacijente iz Srbije kojima je potrebna transplantacija, a to se pre svega odnosi na transplantaciju pluća, izjavio je direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta.

Naglasio je da je danas potpisani Protokol o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije između Srbije i Italije veoma značajan, jer će pomoći pacijentima iz Srbije kojima je potrebna hitna transplantacija.

Saradnja dve zemlje u oblasti transplantacije postoji već duže, ali su do sad samo deca odlazila na lečenje, a sada će moći i odrasli.

"Srbija je u poslednje vreme uradilo mnogo što se tiče transplantacije organa. Sporazum podrazumeva i razmenu stručnjaka. Eksperti iz Srbije, koji su inače na visokom nivou, imaće prilike da sarađuju sa svojim italijanskim kolegama", rekao je Nani Kosta Tanjugu.

Istakao je da će Italija preuzimati "posebno komplikovane pacijente", odnosno pacijente kojima transplantacija ne može da se radi u Srbiji, a predviđena je obuka za lekare u Srbiji kako bi ubuduće samostalno mogli da rade takve zahvate.

"Želimo da sarađujemo, da pomognemo Srbiji da dostigne standard EU. Mislimo da je ova saradnja od obostrane koristi", naglasio je Nani Kosta.

Protokolom nije predviđeno, kako kaže, koliko pacijenata može da ide na lečenje u Italiju, jer je cilj da se pomogne onima koji ne mogu da budu tretirani u Srbiji, ali i da se podrži sistem transplantacije.

"Italija ne treba da postane druga kuća za transplantaciju srpskih državljana, već da sa jedne strane leči specijalne slučajeve, a sa druge da podržava srpski sistem", pojasnio je Nani Kosta.

Podsetio je da je do sada transplantacija organa u Italiju u proseku godišnje rađena kod troje do petoro dece iz Srbije.

"U pogledu transplantacije jetre postoji odlična saradnja sa Univerzitetskom dečjom klinikom u Bergamu, koja je jedna od najboljih u Italiji. Lično smatram da bi ova saradnja trebalo više da se ojača", pojasnio je direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije.

Iako Protokol predviđa da se organ koji se transplantira srpskim državljanima vrati, Nani Kosta kaže da to ne treba posmatrati kroz brojeve, jer je u pitanju saradnja zasnovana na socijalnoj odgovornosti dve prijateljske zemlje.

"Čitava saradnja u pogledu transplantacije treba da se posmatra iz ugla spasavanja života gde dve prijateljske zemlje sarađuju kako bi se taj proces unapredio", pojasnio je Nani Kosta.

Upitan kada prvi hitni pacijenti mogu biti zbrinuti u Italiji, Nani Kosta je rekao da pacijenti "mogu otići veoma brzo na lečenje", ali da je najvažnija saradnja i razmena iskustava italijanskih i srpskih lekara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи