Čikiriz: Prvo stav Venecijanske komisije, pa nastavak procedure usvajanja ustavnih amandmana

Na trećem okruglom stolu u okviru javne rasprave o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, državni sekretar u Ministarstvu pravde Mirko Čikiriz poručio je da bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije neće se ići u dalju proceduru usvajanja ustavnih amandmana.

Čikiriz je dodao da će po završetku javne rasprave usaglašen Nacrt izmena Ustava Srbije biti poslat toj komisiji, a da će posle njenog mišljenja o predloženim amandmanima svoj stav izraziti i Narodna skupština Srbije, a potom i građani na referendumu.

"Ništa se ne radi na brzinu i preko noći, ceo proces je transparentan i inkluzivan. Ovakav proces javne rasprave pokazuje da Srbija teži evropskim standarima i načelima i još većem stepenu demorkatizacije društva", rekao je Čikiriz koji je zahvalio učesnicima današnje rasprave u Nišu, među kojima su bili nosioci pravosudnih funkcija, njihova udruženja, građani, predstavnici OEBS-a.

Čikiriz je rekao da je Radni tekst izmena Ustava rađen po ugledu na zemlje koje imaju sličan pravosudni sistem, dodajući da nigde u svetu ne postoji potpuno samostalno sudstvo i tužilaštvo, koje je samo sebi odgovorno, te da su u centru pažnje ustavnih promena građani Srbije i njihovo pravo na nepristrasno i zakonito suđenje, kao i stvaranje nezavisnog, ali odgovornog pravosuđa.

Pomoćnik ministra pravde Jelena Deretić rekla je da ustavne promene predstavljaju najvažniji zadatak, ali i najveći izazov kada je u pitanju ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i da je cilj Ministarstva pravde da dođe do najboljih mogućih rešenja.

Martinović: Amandmani usklađeni sa stavovima Venecijanske komisije 

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Srbije Aleksandar Martinović rekao je da su predloženi ustavni amandmani dobro izbalansirani u smislu ravnoteže između nosilaca pravosudnih funkcija i njihove odgovornosti, kao i da se njima dodatno pružaju garancije za nezavisnost nosilaca pravosudnih funnkcija i umanjuje uloga Narodne skupštine i Vlade Srbije.

"Važno je istaći da su ustavni amandmani apsolutno usklađeni sa stavovima Venecijanske komisije i nama je tu kao državi prostor ograničen jer smo prihvatili da uđemo u EU, a to kada je pravosuđe u pitanju znači da naša rešenja moraju da budu u skladu sa standardima te komisije", naveo je Martinović.

Savetnik za reformu pravosuđa pri Misiji OEBS-a u Srbiji Mauricio Salustro naveo je da je za tu misiju veoma bitno da posmatra proces debate o predloženim amandmanima, za koju se nada da će biti konstruktivna i bez bespotrebne tenzije.

Generalni sekretar Udruženja sudija prekršajnih sudova republike Srbije Mirjana Nikolić pohvalila je određena rešenja, poput ukidanja trogodišnjeg probnog perioda za izbog na stalnu sudijsku funkciju, ali je ukazala da predloženi amandmani izazivaju utisak da će pravosuđe biti zavisnije od izvršne i zakonodavne vlasti.

Nikolićeva kaže da imaju primedbu na sastav Visokog saveta sudstva, na broj članova, na zlatan glas koji se poverava samo jednoj strani.

"Mislimo da se to kosi sa demokratskim načelima, nema potrebe da jedan čovek ima dva glasa", rekla je Nikolićeva.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво