Vrata Filološkog fakulteta otvorena za buduće brucoše

Filološki fakultet, gde se školuje više od deset hiljada studenata i izučavaju trideset i četiri jezika, književnosti i kultura, ovog vikenda otvorio je svoja vrata potencijalnim brucošima. Inače, naš fakultet je najstariji i najveći filološki fakultet u Jugoistočnoj Evropi.

I ovoga puta potencijani brucoši su ispunili Salu heroja. Uglavnom bi želeli bi da se bave prevođenjem ili da budu profesori.

"Od detinjstva i kako znam za sebe volim engleski jezik i pokušavam da vidim da li mogu to da studiram kao profesiju i da budem zaposlen za nešto u vezi sa engleskim", rekao je Nikola Teodosijević iz Grafičke škole.

Teodora Ćosović iz Zemunske gimnazija volela bi da upiše francuski jezik, jer joj je to želja od petog razreda. 

"Uz francuski bih verovatno odabrala skandinavske jezike kao izborne jezike, oni mi deluju nekako zanimljivo", kaže Teodora.

Aleksandra Tobdžić iz Gimnazije "Sveti Sava" zainteresovana je za nemački jezik, jer, kako kaže, u osnovnoj školi imala je dobru profesorku. 

Đaci najčešće pitanju šta mogu da rade po završetku fakulteta, koliko jezika mogu da nauče, da li je fakultet perspektivan.

"Srpaki jezik sam odabrala zato što zaista volim gramatiku, književnost, i lingvistiku. Zapravo je Filološki fakultet na neki način spona sa svetom, zato što je jezik naše najvažnije oruđe i ono što može spojiti naše studente sa zemljama o kojima maštaju i koje vole", rekla je Jovana Ivaniš, student prodekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

Engleski, italijanski, španski, kao i skandinavski drže svoju popularnost.

Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta kaže da su u prošloj godini imali ogromnu navalu na jezike Azije, od turskog do japanskog. 

"Izuzetno je brzo popunjeno zato što ljudi prepoznaju Aziju kao pulsirajući dinamični region sveta u kome se dešava razvoj. Možemo istaći farsi, odnosno persijski i naravno korejski. To su predmeti koje nameravamo da u najskorijoj budućnosti unapredimo u status glavnih četvorogodišnjih studija", kaže profesorka Marković.

Na mnogim fakultetima je već počela pripremna nastava za buduće brucoše. Univerzitet u Beogradu planira da upiše 27.454 brucoša, na 353 studijska programa svih nivoa studija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво