Besplatni pregledi širom Srbije

U 82 zdravstvene ustanove u Srbiji, u kliničkim i kliničko-bolničkim centrima, bolnicama i domovima zdravlja održana akcija besplatnih preventivnih pregleda. Zainteresovani građani, i oni bez zdravstvene kartice, mogli su da provere svoje zdravlje od osam do 16 časova.

Šesti put nedeljom građani su mogli da provere svoje zdravlje. Ovog puta oftalmološki, kardiološki, analize krvi, ali i kao podrška kampanji RTS "Rak je izlečiv" i provera tumor markera za prostatu i za rak jajnika.

Doktor Milika Ašanin rekao je ranije danas da je Klinički centar otvorio Kardiologiju u deset ambulanti, a građani su mogli da provere laboratorijske analize, tumor-markere, nivo šećera u krvi i po prvi put bila je otvorena ambulanta za gojazne.

"Znamo da je sve veći broj gojaznih u Srbiji skoro 20 odsto. Postoji ogromno interosovanje za ovu ambulantu", naveo je Ašanin i dodao da otvaraju i kliniku za oftamologiju.

Ašanin je naznačio da je prema podacima Ministarstva zdravlja oko 100.000 građana već iskoristilo priliku da se besplatno pregleda u prethodnih pet akcija, kao i da je skoro 2.000 pacijenata imalo nalaz koji je zahtevao dalje isputivanje.

"To je jako dobro, jer je smisao rane dijagnostike i prevencije oboljenja da pacijenti kod kojih se otkrije određeno stanje, upućuju na dalje dijagnostike. Sve ovo što radi Ministarstvo zdravlja je promocija preventive i rane dijagnostike kao najboljeg načina brige o sopstvenom zdravlju", naglasio je Ašanin.

Među brojnim građanima koji su danas obavili preglede na Poliklinici KCS bila je i Zagorka Janjatović koja je, kako kaže, prezadovoljna organizacijom u toj ustanovi.

"Vadila sam krv, propisali su mi dijetu, sad idem kod kardiloga. Prošli put sam bila na pregledu debelog creva i sve analize sam završila za dva i po sata", kaže Zagorka.

Akciju je pohvalila i Radmila Mirić koja uradila test na tumor markere.

"Nema gužve ni čekanja, ove akcije su odlične", zadovoljna je Radmila.

Besplatni sistematski pregledi i u Jagodini

Opšta bolnica u Jagodini priključila se zdravstvenim ustanovama u Srbiji u kojima se obavljaju besplatni sistematski pregledi građana.

"Iako je jako hladno i duva košava, od jutros je gužva ispred internističkih i oftamoloških ordinacija, posebno internističke i u Kliničkoj laboratoriji, gde se uzima krv na tumor marker prostate i jajnika", izjavio je novinarima pomoćnik direktora Opšte bolnice dr Vladimir Nedeljković.

U prva dva sata javilo se više od 250 pacijenata, dodao je on i istakao da je na pregledima angažovano četvoro internista-kardiologa, tri oftamologa i veći broj drugog medicinskog osoblja.

Preduzeli smo sve mere da se pregledi odvijaju nesmetano i niko neće ostati nepregledan, dodao je Nedeljković.

U internističkim ordinacijama bolesnicima se merio šećer u krvi, krvni pritisak, slika EKG... Takođe, deljeni su i saveti kako planirati ishranu.

Besplatne analize i pregledi u Severnoj Mitrovici

U KBC Kosovska Mitrovica građani su mogli da urade brojne besplatne analize i preglede u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda, koju organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije.

Građani kažu da su zadovoljni ovakvim akcijama, prenosi RTK2.

Pored oftamoloških i kardioloških pregleda ove nedelje pacijenti su mogli da urade i besplatne laboratorijske analize za određivanje tumor markera prostate i jajnika.

"Građani se odazivaju jer im je lakše, izbegavaju gužvu a ne trebaju im ni uputi", rekla je Ljiljana Miletić, laboratorijski tehničar.

U planu je da akcije besplatnih preventivnih pregleda budu nastavljene s obzirom na to da se samo u Severnoj Mitrovici tokom svake akcije u proseku pregleda više od 150 pacijenata.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao je da je do 10 sati urađeno 36 laboratorijskih pregleda od čega šest glikemija i 30 tumor markera.

"Što se tiče kardioloških analiza za dva sata urađen je 21, i oftamoloških pregleda 14, što je ukupno 67 pregleda za dva sata a tokom dana će ih biti više od stotinak. Lakše je što građani mogu ove pregleda da urade potpuno besplatno, brzo, bez ikakve dokumentacije", rekao je Ivanović.

Ovo je šesta akcija za redom Ministarstva zdravlja Srbije, koje se uglavnom organizuju svake poslednje nedelje u mesecu, sa ciljem da ukaže da su prevencija i rana dijagnostika najbolji put do očuvanja zdravlja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи