"Akjuveder" upozorava na moguće poplave na Balkanu

Američka meteorološka služba "Akjuveder" objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog čestih padavina.

Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća.

"Akjuveder" upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama, navodi "Akjuveder".

Kako napominje da promena na blaže vreme sa kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.

"Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega sa planina moguće su u dužem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana", rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Osim opasnosti od poplava, "Akjuveder" upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina, upozorava "Akjuveder".

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, "Akjuveder" je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи