Obeležen Dan advokature Srbije

Svečanom akademijom u Domu Narodne skupštine, Advokatska komora Srbije (AKS) je obeležila 156-u godišnjicu advokature Srbije i Dan advokature Srbije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su najviši zvaničnici sprskog pravosuđa, ministarka pravde Nela Kuburović, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, predsednici apelacionih sudova, sktrukovnih i profesionalnih udruženja kao i evrospke advokature.

"Upravo prisustvo predstavnika evropskih i svetskih advokatskih organizacija pokazuje da je Advokatska komora Srbije uvaženi član međunarodne porodice advokature", poručio je predsednik AKS-a Viktor Gostiljac.

Gostiljac je zahvalio svim gostima na prisustvu i podsetio da je novi Upravni odbor AKS-a počeo svoj mandat u septembru prošle godine, sa prvim zadatkom da se urede odnosi među regionalnim advokatskim komorama, kako bi se poštovala statutarna pravila i prekinuli sukobi u sprskoj advokaturi.

"Mislim da smo u tome uspeli. Danas su ovde prisutni svi predsednici advokatskih komora u sastavu AKS-a", istakao je Gostiljac.

Navodi da u srpskoj advokaturi danas postoji konsenzus oko svih važnjih pitanja koji su od značaja za advokate, počev od ustavnog položaja do važnih zakona.

Novi zakon o advokaturi

Ukazujući na izazove koji su pred advokaturom u narednom periodu predsednik Advokatske komore Srbije je pomenuo donošenje dobrog novog Zakona o advokaturi i očuvanje advokature kao ustavne kategorije.

Osrvnuo je i na istoriju advokature u Srbiji, počev od 1862. godine, kada je usvojen prvi Zakon o javnim pravozastupnicima.

Istakao je dugogodišnju borbu te profesije za zaštitu prava svih građana, naročito u periodu pre i posle II svetskog rata.

Ministarka pravde Nela Kuburović, navodi da advokati kao neraskidivi deo pravosudnog sistema, svojim svakodnevnim delovanjem štite prava i pravne interese, doprinose ostvarivanju i unapređivanju ljudskih prava, ali i unapređenju samog pravosudnog sistema.

U tom kontekstu je ocenila da je advokatura partner Vlade Srbije i pravosudnog sistema, i izrazila nadu u jačanje dalje saradnje.

Kuburovićeva je najavila izmene nekoliko zakona u kojima će sarađivati sa advokaturom kao što su Zakon o advokaturi, Zakon o parničnom postupku, Zakon o izvršenju i obezbeđenju i izrazila nadu da će doći do kompromisa kada je u pitanju Zakono besplatnoj pravnoj pomoći.

Čestitajući advokatima Dan advokature, Kuburović je izrazila uverenje da će u narednom periodu zajedničkim naporima poboljšavati kvalitet i efikasnost pravde u Republici Srbiji i unapredivati položaj i ulogu advokature.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи