"Pčela ne poznaje granice"

U Bujanovcu je u toku treći međunarodni Sajam pčelarstva, organizuju ga dva udruženja pčelara iz Bujanovca, pod nazivom Pčela ne poznaje granice. Poslednje dve sezone nisu bile, zbog suše, povoljne za pčelare, ali ove su pčele dobro prezimile.

Pčelari misle da će najavljeno zahlađenje dobro da utiče, jer će da kasni vegetacija.

Mende Trajkovski, predsednik udruženja pčelara Makedonije, rekao je da su pčele dobro prezimile, a da će čak i mraz koji dolazi biti povoljan.

Pčelarstvo se razvija na jugu Srbije. U Bujanovcu ima više od 7.000 košnica, u odnosu na prošlu godinu skoro 500 košnice više.

Pčelari iz Surdulice zaštitili su geografsko poreklo Vlasinskog meda.

"Sam brend i naš marketing je za 10, 20 odsto povećao cenu. Potražnja na tržištu za vlasinskim medom je porasla, tako da smo zadovoljni", kaže Ivica Kostić iz udruženja Matica iz Surdulice.

Subvencije koje dobijaju nisu, ističu, dovoljne.

"Uzimamo subvencije od Ministarstva i od opštine, ali nije dovoljno, apelujem na Ministarstvo i na opštinu da daju više, ova suša je učinila svoje", rekao je Seljami Hiseni iz udruženja "Apikula".

Cilj udruženja Polen 2012 je da promoviše med i da promoviše pčelarstvo na jugu Srbije, u Pčinjskom okrugu, rekao je Zarije Mitić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи