Male boginje odnele pet života, 30.000 dece nevakcinisano

Od komplikacija nastalih usled malih boginja preminulo je pet osoba, od kojih dve u poslednjih nedelju dana. Doktorka Aleksandra Radovanović Spurnić rekla je za RTS da su male boginje specifične po tome što komplikacije i teške forme mogu nastupiti kod potpuno zdravih i mladih ljudi.

Od oktobra, zaključno sa jučerašnjim danom, "Batut" beleži 2.600 slučajeva registrovanih obolelih pacijenata od malih boginja. 

Male boginje odnele su u Srbiji pet života – dete, porodilju, mladića i devojku od 30 godina i 45-godišnju ženu koja je bila zaposlena u zdravstvenoj ustanovi.

U ovom trenutku više od 30.000 dece u Srbiji nije primilo obaveznu MMR vakcinu koja ih štiti od malih boginja 

Doktorka Aleksandra Radovanović Spurnić sa Infektivne klinike u Beogradu rekla je za RTS da se na celoj klinici nalazi 43 pacijenta koji imaju male boginje sa kompikacijama. Od toga je jedan pacijent na intenzivnoj nezi jer je u teškom stanju, dok je stanje ostalih pacijenata stabilno i nisu životno ugroženi.

Reč je o pacijentima koji pripadaju opštoj populaciji, osobe od 18 godina starosti pa naviše i ljudima koji nisu primili nijednu dozu vakcine protiv malih boginja.

Na lečenju nema zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja koje rade u zdravstvenim ustanovama, kaže doktorka Radovanović Spurnićeva.

Kako kaže doktorka, lečnje pacijenata koji imaju male boginje sa komplikacijama traje od sedam za lakše forme upale pluća, do dugotrajnog lečenja ako nastupi neka teška i po život opasna komplikacija.

Najpre se javiti lekaru u domu zdravlja 

Pacijenti koji se nalaze na bolničkom lečenju dobijaju svu neophodnu medicinsku pomoć i terapiju koja se koristi svuda u svetu i koja uključuje mere intenzivnog lečenja, mehaničku ventilaciju u slučaju da otkaže funkcija pluća, rekla je doktorka.

"Svi pacijenti kod kojih postoji sumnja na morbile trebalo bi prvo da se jave nadležnom lekaru u domu zdravlja ili najbližoj ambulanti koji će nakon pregleda uputiti pacijenta ako je to potrebno specijalisti na pregled", objasnila je Radovanović Spurnićeva.

O tome da li će se pacijenti lečiti u kućnim uslovima ili će biti hospitalizovani na infektivnoj klinici zavisi od mišljenja infektologa koji će pregledati pacijenta, videti njegove labaratorijske analize i dopunsku dijagnostiku.

Male boginje su specifične po tome što komplikacije i teške forme mogu nastupiti kod potpuno zdravih i mladih ljudi, istakla je doktorka.

"Infektolozi su još od osnovača Koste Todorovića, po kome klinika nosi ime, obučavani, školovani i visoko motivisani da se bore protiv bolesti koje ugrožavaju polulaciju, a koje neki drugi i zaborave. Ovo je situacija zbog koje je infektološka služba početkom prošlog veka i osnovana", zaključila je Aleksandra Radovanović Spurnić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво