Od oktobra školarina veća samo na Matematičkom fakultetu

Naredne akademske godine Univerzitet u Beogradu će moći da upiše 27.454 brucoša, na 353 studijska programa na sva tri nivoa studija. Devetnaest studijskih programa je i na engleskom jeziku. Školovanje će biti skuplje samo na Matematičkom fakultetu.

Ukoliko Vlada odobri o trošku države na Beogradskom univerzitetu na osnovnim studijama školovaće se 9.506 brucoša, na master studijama 4.070, a na doktorskim 726 budžetskih doktoranada. Upisna politika je slična prošlogodišnjoj, kažu profesori.

"Jeste slična je prošlogodišnjoj, uglavnom iste studijske programe koji su se i prošle godine oglašavali, oglašeni se i sada i isti je broj studenata uglavnom", navodi profesorka Nada Kovačević, prorektorka Univerziteta u Beogradu.

Mesta za samofinansirajuće studente na sva tri nivoa studija ima za 13.070 akademaca, a u narednoj školskoj godini školarina će biti skuplja na Matematičkom fakultetu.

"Samo Matematički fakultet na osnovnim i master studijama, na doktorskim nisu povećavali, od 6.000 do 12.000 zavisno od studijskog programa i evo profesor je rakao da za nastavnika matematike neće biti povećana cena školarine", ističe Kovačevićeva.

Tako će nova školarina, u zavisnosti od smera, biti od 135.000 do 141.000 dinara.

Do usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju, fakulteti su imali obavezu da za poskupljenje traže i mišljenje Ministarstva prosvete, ali ono nije bilo obavezujuće. Sada je dovoljno što je Senat Univerziteta u Beogradu podržao predlog. Školarine na ostalim fakultetima ostaju iste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво