Brodske priče moranara sa Đetinje

Kako to izgleda kada se ostvari životni san – u svom brodskom dnevniku zapisao je Užičanin Darko Nenadić. Prvi Srbin koji je preplovio Atlantik, pre 14 godina učestvovao je u svetskoj regati "Atlantik reli kursing 2004". Brodske beleške sa putovanja sada su pretočene u knjigu "Život nema reprizu".

Da je, sa ovim životnim iskustvom, previše razmišljao kada ga je pre 14 godina engleska kompanija "Bos" uvrstila u posadu sa još petoricom Engleza na jahtu dugu 12 metara, možda danas, kako kaže užički mornar bez mora, ne bi bio srećan čovek zbog ostvarenja sna, a pred čitaocima sasvim sigurno ne bi bilo knjige, zapravo brodskog dnevnika sa "Okeanske skitnice".

Na plovidbu je krenuo bez straha od prirode, jer je davno naučio da mu se ne može ništa desiti loše ako je poštuje, beležeći iz dana u dan sva svoja preispitivanja.

"Najveći strah je bio taj blizak susret sa piratima, to je bilo blizu Zelenortskih ostrva. A što se tiče lepih stvari, zaista ih ima mnogo. Meni je jedna fenomenalna stvar, susreti sa tim stanovnicima Atlantika. U suštini najveću sreću sam doživeo kad sam video ostrvo posle 25 dana, mislim to mi je stvarno bila najveća sreća", ispričao je Darko.

Nakon plovidbe, brodsku sveščicu je, kako kaže, zaturio sam od sebe, da bi je na nagovor prijatelja predao izdavaču, koji su odmah prepoznali nešto novo na izdavačkom nebu, štivo, koje se poput trilera čita u jednom dahu.

"Ona može da deluje opuštajuće, zabavno i razni drugi epiteti mogu da se dodaju, ali sigurno da je najbolji taj što je inspirativna, što nadahnjuje čoveka da i on nešto uradi", rekao je Goran Mitrašonović, izdavač Neopress design&print.

Darko Nenadić kaže da se svako zadesi u situaciji kada mu se pruži šansa da ostvari svoj san.

"Neko to prepozna, ja sam prepoznao i to sam zapravo i rekao na promiciji knjige, da bih najsretniji bio kada bi se neko ko pročita tu knjigu zamislio i ostvario svoj životni san", rekao je Nenadić.

Negde na sredini plovidbe Darko piše da bi voleo da svu lepotu Atlantika skine kao poster sa zida i da prelepi preko Užica. Knjigom "Život nema reprizu", kao da je to učinio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи