Forum sudija predstavio komentare na amandmane na Ustav

Forum sudija Srbije objavio je komentare na amandmane na Ustav Srbije koje je predložilo Ministarstvo pravde, sa konstruktivinm predlozima i sugestijama za njihovu korekciju.

Napominjući da se zalaže za stručnost, integritet i efikasnost sudija, kao ključne preduslove sudske nezavisnosti, Forum sudija je naglasio da nezavisnost sudstva nije cilj sam po sebi - već ostvarivanje načela pravne države i vladavine prava, uz potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda.

To strukovno udruženje je pozdravilo vraćenje starog naziva za najviši sud u Republici - Vrhovni sud Srbije, zatim ukidanje prvog izbora sudija na trogodišnji mandat, kao i isključenje Narodne skupštine iz procesa izbora sudija. 

Kada je u pitanju sastav Visokog saveta sudstva (VSS), koji bi prema amandmanima činilo pet sudija i pet "istaknutih pravnika", Forum sudija Srbije smatra da standard "istaknuti pravnik" mora biti preciziran u Ustavu u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije da članovi saveta koji nisu sudije moraju imati odgovarajuće pravne kvalifikacije, kao i da nemaju sukob interesa sa tom funkcijom.

"Svakako preciziranje uslova i postupka izvora članova VSS je materija zakona, ali sam Ustav mora da da garancije da se ispoštuju navedeni standardi", navodi Forum sudija. 

Strukovno udruženje smatra i da predložena odredba prema kojoj članovi VSS, koji nisu sudije, ne mogu biti "aktivni" političari, mora biti pojačana tako da bude propisano "da član ne može biti član političke partije, niti da je bio član političke partije u periodu ne kraćem od pet godina do dana kada se kandiduje za člana VSS". 

Predloženo rešenje sastava VSS, po kome sudije nemaju većinu, a predsednik Saveta se bira iz reda istaknutih pravnika i ima "zlatni glas", nije prihvatljivo za Forum sudija jer, kako navodi, odluke o bitnim pitanjima kao što su izbor, razrešenje, disciplinska odgovornost, materijalni položaj sudija, mogu doneti članovi koji nisu sudije. 

Forum je stava da to rešenje obezbeđuje demokratski kapacitet VSS i sprečava korporativizaciju pravosuđa, ali da je otišlo i korak dalje, pa da stvara mogućnost da se odluke koje se tiču sudija donose suprotno volji članova Saveta koji su sudije. 

To strukovno udruženje smatra i da ustavni amandmani, odnosno zakonske izmene koje će pratiti amandmane, moraju obezbediti da odluke o napredovanju sudija budu dobro obrazložene i da povodom njih postoji delotvoran pravni lek. 

Osigurati objektivnu selekciju kandidata  

Što se tiče amandmana kojima se sudije i zamenici tužioca mogu birati samo među kandidatima koji su "okončali posebnu obuku u instituciji za obuku u pravosuđu", Forum sudija smatra je neophodno budućim zakonskim rešenjima osigurati objektivnu selekciju kandidata, koja će obezbediti jednake šanse, kako onima koji dolaze iz pravosuđa, tako i onima koji dolaze iz advokature, privrede... 

Ističući veliku ulogu sudijskih pomoćnika u pravosuđu, strukovno udruženje smatra, mora njihova uloga treba da bude povećana, nezavisno od toga koji uslovi budu propisani za izbor sudija. 

Sudijski pomoćnici, kako kažu, moraju dobiti samostalna procesna ovlašćenja za rukovođenje pojedinim fazama ili radnjama u postupku, kao i da je važno uspostavljanje jasnih, objektivnih i merljivih kriterijuma za njihovo napredovanje - kako unutar samog suda, tako i napredovanje u više sudijske instance. 

Predloženi amanamdan prema kojem sudija ne može biti protiv svoje volje premešten u drugi sud, izuzev kod preuređenja sudskog sistema, odlukom VSS, za Forum je sporna, jer kako navodi, otvara vrata novom reizboru sudija i preti zastojem u vršenju sudske vlasti.

Što se tiče predloženog rešenja prema kome disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova može pokrenuti i ministar pravde, Forum smatra da bi "u novim i krhkim demokratijama kao što je naša", takav upliv izvršne u sudsku vlast mogao pogubno da deluje na nezavisnost pravosuđa".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво