Mirović: Obeležavanje veka prisajedinjenja – nacionali projekat

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine ondašnjoj Kraljevini Srbiji biti ne samo regionalni, već i nacionalni i svesrpski projekat.

Mirović je podsetio da je počasni predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i da taj odbor, čiji je on predsednik, u većini projekata sarađuje sa Ministarstvom kulture i informisanja, ali i da ima podršku od svih onih "kojima su na srcu sloboda, napredak i mir, bez obzira kojoj veri i naciji pripadaju".

"Odbor na čijem sam čelu je već pripremio program u delu muzeja i arhiva, a u punom jeku je adaptacija prostora za Muzej prisajedinjenja koji će biti otvoren u novembru. Na dan održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, kada je pre 170 godina proglašena Srpska Vojvodina, biće održana i svečana sednica Pokrajinske vlade i Pokrajinske skupštine, a nadam se i dolasku njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja", poručio je predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je naglasio i da je u pripremi igrani film, koji će u novembru biti premijerno prikazan, istakavši da će se tim ostvarenjem po prvi put kroz filmsku umetnost prikazati vreme i akteri razdoblja borbe Srba severno od Save i Dunava kroz najvažnije istorijske događaje.

Scenario za taj film radiće Milovan Vitezović, a Mirović je ocenio da je na ekipi koja radi na tom istorijskom ostvarenju velika odgovornost, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je serija "Nemanjići" izazvala brojne kontroverze u javnosti.

Edicija "Književnost u Velikom ratu", spomenik kralju Petru u centru Novog Sada 

"Matica srpska će imati svoju veliku ulogu, i planirano je da ljudi iz te institucije realizuju nekoliko projekata zajedno sa predstavnicima Srpske akademije nauka i umenosti, a posebno ćemo osvetliti u novembru na godišnjicu prisajedinjenja i samu Veliku Skupštinu u Novom Sadu iz 1918. godine i njene posledice", kazao je Mirović.

U okviru obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja, planiran je i zajednički poduhvat Ministarstva kulture, Službenog glasnika i Pokrajinske vlade u vidu edicije "Srpska književnost u Velikom ratu", dok će Grad Novi Sad tokom godine otkriti spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u centru grada.

"Verujem da ćemo na inicijativu predsednika Republike u novembru i u Beogradu obeležiti stogodišnjicu prisajedinjejna velikom akademijom. Biće to završna poruka da je vreme potrvdilo ispravnost tih odluka iz 1918, po kojima su jedinstvo i sloga zavet koji ne možemo da ne sledimo svuda i u potpunosti", zaključio je Mirović.

U okviru obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji predstavljena je edicija "Prečanski Srbi do sloma Austrougarske", koja obuhvata knjige o najznačajnijim javnim istupima i političkom delovanju srpskih prvaka u njihovoj borbi za ostvarenje nacionalnih ideala.

Tu ediciju čini 10 knjiga o Jaši Tomiću, Svetozaru Miletiću, Jovanu Subotiću, Lazi Kostiću, Svetozaru Pribićeviću, Mihailu Polit Desančiću, Nikanoru Grujiću, Vasi Stajiću, Tihomiru Ostojiću i Jovanu Joci Laloševiću.

Mirović je rekao da je zadovoljan što su dela tih velikana za slobodu i samostalnost srpskog naroda ovekovečena u kapitalnom izdavačkom poduhvatu "Prometeja" i Radio-televizije Vojvodine.

Istakao je da su spremnost na žrtve i odanost svom narodu tih velikana bile putokaz potonjim generacijama, uz poruku da će se ta edicija naći u svim bibliotekama u Vojvodini.

Jedan od autora te edicije, istoričar prof. dr Dejan Mikavica, istakao je da ova edicija jedan od najznačajnijih istorijskih projekata u Srbiji i tu ediciju ocenjuje kao svojevrsno remek-delo, pošto do sada nije postojala napisana istorija srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи