Vulin: Vojnotehnička saradnja sa Belorusijom u stalnom usponu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, sastao se u Minsku sa ministrom odbrane Belorusije general-potpukovnikom Anrejem Ravkovim, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne vojne saradnje i aktuelnoj bezbednosno-političkoj situaciji u regionu i svetu.

U zemlji gde se ponose pobedom u Drugom svetskom ratu i u kojoj se ove godine navršava vek od osnivanja oružanih snaga - vojska zauzima najvažnije mesto u društvu.

Sovjetska tradicija, ali i samostalni vojni razvoj od 1992. godine - belorusku armiju čine jednom od najboljih na svetu. Od beloruskog ministra odbrane - poruka prijateljstva Srbiji.

"Belorusija će uvek podržavati Srbiju i njen teritorijalni integritet. Poštujemo to što ste vojno neutralni. A posebno vašu poziciju prema Belorusiji i Rusiji uprkos spoljnim pritiscima", rekao je Ravkov.

Ministri Vulin i general-potpukovnik Ravkov istakli su važnost sveukupunih odnosa Srbije i Belorusije, zasnovanih na istorijskom prijateljstvu dveju država, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar Vulin je rekao da će Srbija i Belorusija nastaviti sa postignutim dogovorima o vojnotehničkoj saradnji, ali i vidno unapređivati naše odnose.

"Razgovarali smo i o zajedničkom učešću u mirovnim operacijama, o vojnoobrazovnoj saradnji i naravno o nastavku vojnotehničke saradnje. To znači da razmatramo brojne mogućnosti za opremanje i modernizaciju naše vojske, prvenstveno kada je u pitanju nabavka vazduhoplovnih sistema, modernizacija naše tehnike, ali isto i razgovore o tome kako bismo mogli da radimo zajedno i za treća tržišta, kako bismo našu vojnu industriju mogli da uposlimo zajedno sa beloruskom", istakao je Vulin.

On je napomenuo da su politički odnosi Srbije i Belorusije izuzetni.

"Ovde se Aleksandar Vučić veoma ceni i posebno njegov stav da se prema Belorusiji odnosi kao samostalnoj, suverenoj zemlji, bez obzira na treće strane. Mi smo prijateljske zemlje tako ćemo nastaviti da se ponašamo. Ja sam imao i to zadovoljstvo ovde da čujem koliko se visoko ceni naša Vojska, koliko se visoko ceni naša država i koliko se ceni i poštuje naš vrhovni komandant", naglasio je ministar Vulin.

Sagovornici su sa zadovoljstvom konstatovali da se bilateralna saradnja u oblasti odbrane stalno unapređuje, na obostrano zadovoljstvo, o čemu govore sve veći broj uzajamnih poseta visokog nivoa, kao i vrlo uspešna realizacija zajedničke vežbe "Slovensko bratstvo" koju zajedno izvode pripadnici oružanih snaga Belorusije, Srbije i Ruske Federcije, navodi se u saopštenju.

Sektor odbrane dve zemlje povezuje i Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji potpisan prošle godine. 

Nakon današnje posete Belorusiji, na poziv ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua, ministar Aleksandar Vulin i delegacija Ministarstva odbrane otputovaće u Moskvu gde će u petak prisustvovati svečanosti obeležavanja stogodišnjice formiranja Crvene armije i razgovarati sa domaćinima na marginama svečanosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво