Mozaik u Hramu Svetog Save – kruna radova na ukrašavanju

Potvrda viševekovnog prijateljstva dva naroda – ruskog i srpskog, koji povezuje i pravoslavna vera, jeste i izrada mozaika u centralnoj kupoli Hrama Svetog Save na Vračaru. Mozaik je rađen je pod rukovodstvom akademika Nikolaja Muhina koji je stigao iz Moskve.

Jedan od najvećih projekata mozaičkog dekorisanja krivolinijskog prostora u svetu, realizovao je umetnički kolektiv Ruske akademije umetnosti. Nikolaj Muhin ponosan je na delo umetnika dva prijateljska naroda.

"Rad na mozaiku u kupoli hrama Svetog Save je završen uspešno. Radosni smo što smo opravdali očekivanja ktitora projekta – 'Gaspromnjefta' i koordinatora, kao i Ruske akademije umetnosti. Zahvalni smo svim ljudima koji su nam pomogli učešćem na realizaciji ovog grandioznog projekta", rekao je umetnik Nikolaj Muhin.

Duhovni prostor hrama oplemenjen je scenom "Vaznesenja Gospodnjeg" u mozaiku na visini od sedamdeset metara. Urađen je tehnikama ranovizantijskog, srpskog i staroruskog monumentalnog slikarstva.

"Svedoci smo toga da je mozaik završen po planu i da je skinuta ona konstrukcija koja je bila i koju su naši inženjeri projektovali, koji su stručno i veoma efikasno obezbedili tu konstrukciju da bi se mogao postaviti mozaik koji je bio predviđen. Mi sada ako Bog da očekujemo da se ovi radovi nastave prvo u oltarskom delu, a zatim i u celom Hramu. Ovo jeste prilika da se zahvalimo ruskom narodu, to jeste veliki dar koji raduje i koji nas hrabri, ali ne smemo zaboraviti ogromne priloge našeg vernog naroda", kaže dr Savo B. Jović, glavni sekretar Sinoda SPC. 

Figura Isusa Hrista visine je četrnaest metara. Tu su i likovi Bogorodice i arhanđela Mihajla i Gavrila, kao i dvanaest apostola.

"Najveći utisak je značaj ovog projekta za Srpsku pravoslavnu crkvu, za sve pravoslavne u svetu. To je blagodarnost i glavna motivacija na izradi mozaika za ukrašavanje ovog veličanstvenog hrama", ističe Nikolaj Muhin. 

Oni koji su ovih dana ušli u Hram Svetog Save ne kriju oduševljenje.

"Specifično je urađeno i mislim da treba svi da dođu da pogledaju. Najviše mi se sviđaju likovi koji su u rađeni u mozaiku i kontrast koji je prikazan preko boja", kaže Kristina Petrović iz Čačka. 

"Ja mislim da je ovo kruna svega što može da se vidi u ovom Hramu sada, a i u buduće. Pogotovu ono gore, ja sam bio i u Jerusalimu na Hristovom grobu, ali ovako nešto ne postoji", navodi Dragoljub Jakšić iz Beograda.

Očekuje se da će Svetosavska lavra, duhovno ogledalo srpskog naroda, zablistati u punom sjaju, na jubilej osamsto godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, 2019. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво