Kako smanjiti upotrebu plastičnih kesa?

Na zemlji se svakog minuta proizvede milion plastičnih kesa, a kako bi se smanjila količina plastičnog otpada, Evropska komisija je u januaru donela Stategiju o plastici koja predviđa znatno smanjenje upotrebe plastičnih kesa. Jedna od mera je njihova naplata, zbog čega je znatno smanjena upotreba kesa.

Dok prosečan Nemac potroši svega 60 kesa godišnje, stanovnik Srbije upotrebi 300 kesa, koje najčešće završavaju u prirodi i na deponijama.

Pojedini građani ističu da koriste plastične kese, dok drugi smatraju da ih treba izbaciti iz upotrebe. 

"Trudim se da uopšte ne kupujem kese. I ako uzmem kesu služi mi za smeće, ali uglavnom nosim platnenu torbu sa sobom", kaže jedna stanovnica Beograda. 

Plastične kese koristimo nekoliko minuta, a za njihovu razgradnju potrebno je više stotina godina. Zato što zagađuju životnu sredinu, proizvođači i uvoznici moraju da plate naknadu čiji iznos zavisi od toga da li su biorazgradive.

"Evropska Agencija za životnu sredinu smatra da je uvek najveći problem navika potrošača i zato je važno raditi na promeni svesti. Ono što trenutno radi RS to je da kompanije koje emituju kese na teritoriji Srbije sa biorazgradivim materijalima plaćaju naknadu i do 20 puta manju", kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Prošle godine u komunalnom otpadu završilo je više od 7.000 tona kesa, a od te količine 97 procenata čine kese koje su biorazgradive. 

"Problem je u tome što se ne zna kad se ona razgradi šta se dešava sa tim aditivima, da li oni idu u zemlju, da li idu u vodu itd. Sada su se trenutno pojavili i novi materijali, prirodni materijali na bazi skroba proizvedenog iz kukuruza od kojeg se proizvodi granulat za plastične kese", objašnjava Dragan Stevanović iz Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju, PKS.

U nekim zemljama, plastične kese se povlače iz upotrebe a u nekim naplaćuju. 

"Mi kao kompanija smo više nego spremni da uđemo u sistem naplate plastičnih kesa. Prema našim iskustvima i podacima koje mi imamo sa drugih tržišta, takav jedan mehanizam bi dao najbolje rezultate jer dovodi do smanjenja upotrebe plastičnih kesa i do 80 odsto", ističe Nikola Papak iz kompanije "Delez Srbija". 

Pokazalo se da i proizvodnja papirnih kesa uništava prirodu zbog masovne seče drveća.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво