U Nišu urađena prva operacija tumora "kjuza" aparatom

Doktorka Danica Grujičić iz KCS, uz asistenciju direktorke Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov, obavila je u niškom kliničkom centru prvu operaciju tumora na mozgu uz pomoć "kjuza" aparata, koji usisava tumor, ali čuva krvne sudove i moždano tkivo.

Prema rečima doktorke Grujičić, reč je o mladoj devojci koja boluje od teškog oblika tumora koji je zahvatio veći deo mozga, zbog čega je najpre urađena ta hirurška operacija, a kasnije će možda morati da se radi i druga intervencija.

Dodaje da je ovakvih oblika tumora sve više, i da je broj obolelih od malignih bolesti u Srbiji u porastu.

Operacija u Nišu urađena je uz asistenciju niških lekara, koji su prethodnih meseci imali prilike da savladaju nove metode i upoznaju se sa radom aparata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodi da nije dovoljno samo da se napravi zgrada koja je na svetskom nivou, nego da i posle toga mora da se radi i unapređuje struka.

"Treba da se uvedu nove metode, da se prati razvoj medicine i konačno Niš ide u tom pravcu, dobio je te uslove, a sada dobija i znanje što je neophodno", rekao je Lončar.

Navodi da pacijenti iz Niša neće morati da odlaze u Beograd.

"Naš najbolji neurohirurg implementira nove metode lečenja sa novim aparatom, sa 'kjuzom', tako da će se ove metode posle nekog vremena raditi u Nišu bez ikakvih problema, pacijenti neće morati da odlaze u Beograd", rekao je ministar.

Dodaje i da se iz državne kase prebacuje novac da se kupi aparat koji je Kliničkom centru u Nišu prvobitno dat na korišćenje.

"Dečje onkološko odeljenje krajem aprila"

Lončar je tokom posete naveo i da će Ministarsto zdravlja za završne radove na novom hemato-onkološkom odeljenju na Dečijoj klinici u Nišu u narednim danima uplatiti 10 miliona dinara kako bi ono što pre bilo otvoreno.

Dodaje da će novac narednih dana biti uplaćen, kako bi dečija onkologija već krajem aprila počela sa radom.

"Preostaje da se sprovede procedura koja je neophodna da bi objekat bio gotov i da se u njemu nađu deca kojima je pomoć potrebna da se leče. Hoćemo da podržimo dobru volju ljudi koji su uložili svoj trud, ali i novac, pa će država dati svoj udeo u tome", rekao je Lončar.

Prema rečima predsednice Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Jolande Korore prvi pacijenti biće primljeni već u aprilu.

"Radujemo se jako tom danu. Zahvaljujem donatorima, građanima, pojedincima koji su učestvovali i koji su dali veliki deo sebe. Na samom kraju, da finiširamo radove pomoći će i Ministartsvo zdravlja", rekla je Kororeova.

Dodaje da će to biti prva bolnica u regionu po evropskim i svetskim standardima i po meri deteta.

"Cilj nam je da svako dete u Srbiji ima najbolje uslove lečenja i nege, jer od samih uslova lečenja zavisi i izlečenje", zaključila je Kororeova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво