Šarčević s Muižnieksom: Kvalitetno obrazovanje za svu decu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je u Beogradu, u razgovoru sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Nilsom Muižnieksom, da se zalaže za kvalitetno obrazovanje za svu decu i najavio da će se povećati broj ličnih asistenata.

"Zadivljen sam nivom entuzijazma kojim ti ljudi rade. Imaćemo asistente u većem broju", kazao je ministar Mladen Šarčević.

Govoreći o specijalnim školama, Šarčević je rekao i da je plan da oko 80 dece ide u redovne škole, kao i da se razmišlja da se primeni model koji omogućava da deca koja imaju teškoće da određene stvari savladaju u redovnoj školi.

Šarčević je kazao da su zakonom predviđene sve mogućnosti obrazovanja - obrazovanje kod kuće, kao i obrazovanje u bolničkim ustanovama.

Nils Muižnieks se zanimao za to koliko su deca pripadnici romske nacionalne manjine uključena u sistem obrazovanja.

Ministar prosvete je ocenio je da je obrazovanje romske dece kvalitetno u gradskim sredinama, u kojima su u velikoj meri uključena u osnovno obrazovanje, kao i da se sve više uključuju u srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje.

"Država ima afirmativne mere kada su u pitanju studije, posebno kada je reč o studentkinjama romske populacije, kako bi bilo jednako zastupljene. Kada je u pitanju srednje obrazovanje broj kandidata je sve veći, ali svakako nije dovoljan", naveo je Šarčević", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope poželeo je ministru prosvete da realizuje sve planove o kojima je govorio, za koje je ocenio da su sjajni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво