Beogradski sajam zapošljavanja, šansa za 3.000 nezaposlenih 

Na Beogradskom sajmu zapošljavanja i praksi u Domu omladine 110 firmi ponudilo je više od 3.000 slobodnih radnih mesta. Najtraženiji su bili mesari, konobari, kuvari, automehaničari, vozači autobusa, građevinski i radnici obezbeđenja ali i programeri, pravnici inženjeri.

I pre otvaranja nezaposleni su čekali u redu da se prijave i predaju svoje radne biografije. Mnogi posao ne biraju, ali ima i onih koji traže svoju struku.

"Nije bitno, sve radim samo da zaradim", navodi Duško Vrabičić.

Adem Aledini po struci je mašinski tehničar ali se, kaže, prekvalifikovao za vozača.

"Za mašinskog tehničara uglavnom traže više od pet godina radnog iskustva, dok za vozača ima ponuda na sajmu, pa gledam", objašnjava Aledini.

Marketing menadžer Milena Stanković kaže da je radila kao medicinska sestra u Narodnom frontu. Sada je završila Fakultet organizacionih nauka i traži posao u struci.

Najtraženiji inženjeri i zanatlije

Poslodavci traže uglavnom iskusne zanatlije i inženjere.

"Pre svega su nam potrebni inženjeri raznih profila: mašinci, inženjeri elektrotehnike, građevinci, arhitekte ali i proizvodni radnici: tesari, armirači, zidari", navodi Rada Anđelić iz kompanije "Energoprojekt".

Sanja Orašanin iz preduzeća "Model5" navodi da je učešće na sajmu zapošljavanja donelo samo pozitivna iskustva i dobre radnike.

U Gradskom savetu za zapošljavanje navode da su prethodne četiri godine pokazale da sajmovi zapošljavanja imaju dobre rezultate

"U Beogradu je bilo 110.000 nezaposlenih. Sada je 88.752 i imamo tendenciju pada. Danas je u ponudi 3.082 radna mesta i nadamo se da će 70 odsto ovih radnih mesta biti popunjeno", navodi Dragomir Petronijević iz Saveta za zapošljavanje.

Prednost sajmova zapošljavanja jeste u tome što radnici kada ostave radnu biografiju poslodavcu mogu i kasnije da dođu do posla, kada zatrebaju poslodavcu.

U okviru sajma biće organizovana radionica za one koji planiraju da započnu sopstveni posao kao i prezentacija Javnih poziva za zapošljavanje na javnim radovima u republici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво