Filolozi opominju, da li nam je zapuštena jezička kultura?

U znak sećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen zvaničnim, danas se obeležava Dan maternjeg jezika. Zaštitnik građana kaže da je neophodno donošenje novog, poboljšanog i modernijeg propisa o pravu na upotrebu i negovanje maternjeg jezika.

Dan kada se setimo i malih i velikih jezika i nekih jezičkih problema. A o jeziku bi trebalo voditi računa svakodnevno, jer nam je jezička kultura pomalo zapuštena, opominju filolozi.

Zato predlažu uvođenje nastave srpskog jezika i na fakultete. Sa kadrovima na filološkim i učiteljskim fakultetima stojimo solidno, međutim, problema ima.

Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Veljko Brborić ističe da se često dešava da profesor predaje predmet sa gramatičkim znanjem koje je stekao sa 14, 15 godina.

"Ne vidim razloga zašto tu ne bismo krenuli za početak sa nekakvim fakultativnim predmetima: Ne mislim da oni treba da uče gramatiku, ali predmeti bi se mogli zvati jezička kultura, jezik i komunikacija, da budu jezički osposobljeniji i, da ne kažem, da budu nešto pismeniji", istakao je Brborić.

Pitanje lektorata je, takođe, ozbiljan problem.

"Sve ono što se dešavalo devedesetih godina prošlog veka, i sve ono što nas prati početkom 21. veka svedoči da je srpski jezik izgubio primat. Bolje od nas stoji slovenački, bolje od nas stoji i hrvatski. Naši lektorati su državno zapuštani, ali verujem da će tu biti prostora i da će tu biti ozbiljne popravke", rekao je Brborić.

Slovenija ima 47 lektora i lektorata, Hrvatska više od 50, a Srbija tek 15 – zato se lingvisti nadaju da će uskoro biti napravljen pravilnik o lektoratima, tim pre što resorna ministarstva obećavaju da će se ozbiljnije angažovati u rešavanju ovog problema.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво