Belgijski novinar pozdravio brzo rešenje situacije

Filip Bertinšan, belgijski novinar kojem je juče popodne odobrena boravišna viza na godinu dana, rekao je da sa olakšanjem njegova porodica i on pozdravljaju brzo i pozitivno rešenje njihove situacije.

Bertinšan je na konferenciji za novinare naveo da su on i njegova porodica od prošlog aprila, od kada nema rešenje za boravak, živeli u strahu "od nekog neprijatnog iznenađenja", da mu je zahtev za vizu dva puta odbijan, da mu je, kako je naveo, rečeno da predstavlja pretnju, te da je juče popodne dobio boravišnu vizu i "ponovo postao običan građanin" Srbije.

Dodao je da se ipak ne sme zaboraviti realnost, a to je, kao je objasnila njegova žena Marija Janković, da je do obrta došlo "na poziv jednog čoveka".

"Hteo bih da zahvalim vlastima što su mi dozvolili da živim na teritoriji Srbije i da se bavim svojim poslom, ali mi je teško", naveo je Bertinšan.

Bertinšan je dospeo u javnost nakon nedavnog izveštaja nevladine organizacije "Reporteri bez granica" da nije dobio produženje boravka.

Bertinšan je danas, pozivajući se na desetogodišnje iskustvo izveštavanja iz zemalja regiona, rekao da je u Srbiji i drugim delovima regiona, čak i u nekim zemljama EU, "političko nebo pomračeno, pogotovu u domenu pravne države, slobode štampe i osnovnih prava".

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić i predstavnica udruženja "Reporteri bez granica" Polin Ades Mevel prisustvovali su konferenciji za štampu u znak podrške belgijskom novinaru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи