Novih 14 pacijenata primljeno u KCS zbog malih boginja

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS trenutno se nalazi 46 pacijenata sa komplikacijama malih boginja, a u poslednja 24 sata ova klinika je primila 14 novih pacijenata za hospitalizaciju, rekao je "Tanjugu" direktor te klinike Goran Stevanović.

Od 46 pacijenata koji se leče na klinici, troje je na odeljenju intezivne nege, naveo je Stevanović i dodaje da sadašnji broj prijema u bolnicu ne prelazi prosek klinike.

"Tokom celog perioda epidemije imali smo na našoj klinici tri smrtna slučaja. Jedan na samom početku epidemije i u poslednjih pet dana još dva smrtna slučaja. Oboleli su preminuli od posledica teških oštećenja pluća u sklopu malih boginja", navodi Stevanović.

Kako kaže, hospitalizuju se samo pacijenti sa komplikacijama koje su najčešće u formi upale pluća, upale jetre, oštećenja želudačne sluznice, oštećenje krvnih ćelija.

"U najvećem broju slučajeva komplikacije su više ili manje masivne upale pluća koje su uzrokovane samim virusom morbile. Za sada, tokom epidemije nije bilo nijednog slučaja upale centralnog nervnog sistema uzrokovanog virusom morbila", rekao je Stevanović.

Podvlači da je vakcinacija jedina stvar koja može da pomogne u kontroli i ograničavanju epidemije.

"Najvažniji je pravovremeni prijem vakcine pre svega kod dece, jer ako se u tom uzrastu ne pojave male boginje, praktično su svi ostali zaštićeni. To znači da moramo da poradimo na što je moguće većem vakcinalnom odzivu i da se vakcinišu svi oni koji su trebali da budu vakcinisani", zaključio je Stevanović.

Najnovija žrtva malih boginja je 30-godišnja žena koja je preminula na Infektivnoj klinici u Beogradu i ona je peta žrtva morbila u Srbiji, rečeno je ranije danas Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Do sada su tri osobe umrle u Beogradu, a dve u niškom Kliničkom centru - dvodišnji dečak i porodilja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od početka epidemije u Srbiji registrovano je 2.280 slučajeva malih boginja.

Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrastnim grupama mlađim od pet, starijim od 30 godina.

Ogromna većina obolelih osoba, 94 odsto, nije bila vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара