Kakvu korist pruža Srbiji skup lidera u nauci

Od 2019. godine u Beogradu će se na dve godine održavati skup lidera u inovacijama, u nauci, ekonomiji i umetnosti, što je zajednički projekat Vlade i švajcarske organizacije "Vorld majnds". O kakvoj organizaciji je reč, kako se postaje njen član i kakva bi korist mogla da bude za Srbiju?

Gost Beograda, budućeg domaćina svetskih umova, osnivač je organizacije u koju se ulazi samo po pozivu. Mole vas da ih ne kontaktirate ukoliko niste međunarodno priznati naučnik. Oni su ti koji kontaktiraju.

"Ne želimo da dolaze ljudi da isključivo sklapaju poslove, da idu okolo sa vizit-kartama. Okupljamo velike naučnike, direktore velikih kompanija, oni ne žele da ih svako saleće", poručuje osnivač organizacije "Vorld majnds", Rolf Dobeli.

Možda je zato tajna i ko će sve naredne godine doći u Srbiju. Ali tajna nije da imaju više od dve hiljade članova, a povezuju ideje i novac.

"Ideje idu od stvari koje možete primeniti kao što su vakcine, biotehnologija, robotika, do stvari poput astrofizike, na kojima ne možete da zaradite novac", navodi Dobeli.

Vesna Bengin iz Biosens instituta napominje da je takav spoj nauke i privrede poznat svuda u svetu. "Nažalost, mi naučnici volimo da se bavimo temama koje smo sami izmislili. Razgovorajući sa privrednicima, nauka dobija zadatke šta treba da radi u narednom periodu", ističe Benginova.

"Ekonomija zasnovana na inovacijama – dugoročni i održiv razvoj"

"Srbija će se pozicionirati kao jedina zemlja koja je napravila taj iskorak, i koja ima dokazani potencijal da uradi nešto novo za region i da iskorači u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što će nam dugoročno omogućiti održiv razvoj", ocenjuje premijerka Ana Brnabić.

U razvoj i istraživanje Srbija ulaže 0,8 odsto BDP-a, a razvijena Švajcarska četiri puta više.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević poručuje da ako Srbija želi da bude kompetitivna sa svetom, kad-tad mora doći do tih magičnih dva odsto.

Premijerka najavljuje da bi do kraja ove godine trebalo bi da se osnuje Fond za nauku. "To bi trebalo da bude varnica koja će nam dati mnogo drugačiju 2019. i 2020. godinu u nauci i privredi", dodaje Brnabićeva.

Očekuje da se naučnici više ne odlaze, nego da se iz inostranstva vraćaju u zemlju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара